Υλικά

20 κιλά τόνο ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή άλλο της προτιμήσεώς μας1 ½ κιλό τόνο ή βακαλάο παστό-καταψυγμένο ή άλλο της προτιμήσεώς μας
10 κιλά ψωμί (ψίχα)700 γραμμ. ψωμί (ψίχα)
2 κιλά γάλα, για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό)λίγο γάλα για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό)
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
4 κιλά κρεμμύδι, ψιλοκομμένο4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 νεροπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κρασοπότηρα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κρασοπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο σύν 3 για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο συν λίγο για το γαρνίρισμα
40 αυγά3 αυγά
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή ούζο ή τσίπουρο, σύν ½ για την κρέμα.λίγο κονιάκ ή ούζο ή τσίπουρο, συν ½ για την κρέμα
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικαλίγο καπνιστή πάπρικα
2 κιλά γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους ή τριμμένη200 γραμμ. γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους ή τριμμένη
½ κρασοπότηρο ψιλό αλάτιαλάτι
Για την κρέμα:Για την κρέμα:
3 κιλά φέτα τυρί200 γραμμ. φέτα τυρί
1 κιλό γάλα εβαπορέλίγο γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ½ κουταλιά γλυκού ντοματοπελτέ
15 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

1.Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα.
2.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν, στο λάδι.
3.Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τον ψαροκιμά, το μουλιασμένο ψωμί στραγγισμένο καλά, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τα αυγά, το 1 κουταλάκι ποτό, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και τα ανακατώνουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε μια σφιχτή μάζα.
4.Διορθώνουμε την πήξη του υλικού, αν χρειάζεται, με λίγο φρυγανιά ή αλεύρι (αν είναι ρευστή).
5.Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα βάζουμε στο ψυγείο, να σφίξουν για μία ώρα.
6.Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά και σε 180 βαθμούς.
7.Όταν κρυώσουν, αν θέλουμε, σοτάρουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές, σε λίγο λάδι μέσα σε ένα τηγάνι για μερικά δευτερόλεπτα.
8.Κατόπιν ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας, βάζοντας στο μπλέντερ (μούλτι) όλα τα υλικά της κρέμας φέτας και τα ομογενοποιούμε πλην την ψιλοκομμένη ντομάτα.
9.Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ποτό, την ψιλοκομμένη ντομάτα και την κρέμα φέτας και ψήνουμε για μερικά λεπτά στη φωτιά ή στον φούρνο.
10.Σερβίρουμε ζεστά τα κεφτεδάκια, περιχύνοντας από λίγη κρέμα φέτας και γαρνίροντας με την γραβιέρα και τον μαϊντανό, ομοιόμορφα.
11.Τρώγονται ζεστά με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ κλπ.
12.Συμβουλή:
13.Προσοχή να δημιουργηθεί μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, διότι θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο.
14.Οι ψαροκεφτέδες ειδικά, ψήνονται στον φούρνο και όχι στο τηγάνι γιατί διαλύονται. Ακόμη αν τηγανιστούν μετά το φούρνισμα, πρέπει να είναι κρύοι και όχι ζεστοί.
15.Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν το φούρνισμα και το τηγάνισμα.