Υλικά

11 κιλά χυλοπίτες σπιτικές½ κιλό, χυλοπίτες σπιτικές
1 κιλό κρεμμύδι στον τρίφτη1 κρασοπότηρο, κρεμμύδι στον τρίφτη
20 πιπεριές διάφορες στον τρίφτη3 πιπεριές διάφορες στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο3 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
500 γραμμ. τοματοπολτό, ή 6 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη1 κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό, ή 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη
2 νεροπότηρα μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο
λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο
λίγη ρίγανηλίγη ρίγανη
3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο

Εκτέλεση

1.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε έναν νταβά.
2.Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό διαλυμένο, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
3.Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά.
4.Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
5.Οι χυλοπίτες πρέπει να σκεπάζονται από το νερό, που υπάρχει στον νταβά.
6.Αν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό.
7.Μετά από 15´ λεπτά θα έχουν βράσει.
8.Δοκιμάζουμε το αλάτι διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
9.Εκτός φωτιάς ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα.
10.Συμβουλή:
11.Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, όπως κοκκινιστές, λευκές με τριμμένο τυρί, με λίγα ζουμιά και με διάφορους άλλους συνδυασμούς (χταπόδι, καλαμάρια, ψάρι μανιτάρια κλπ.).
12.Οι χυλοπίτες όπως όλα τα ζυμαρικά δεν πρέπει να βράζουν τελείως. Πρώτον, διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά, εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτες έτσι.