Υλικά

20 κιλά Χταπόδι1 κιλό χταπόδι
5 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
10 κιλά ψωμί μπαγιάτικο ή φρυγανιά300 γραμμ. ψωμί μπαγιάτικο ή φρυγανιά
½ κιλό μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
½ κρασοπότηρο ούζο½ ουζοπότηρο ούζο
½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι καφέ λάδι
1 κρασοπότηρο φύλλα δάφνης, για το βράσιμο5 φύλλα δάφνης, για το βράσιμο
3 μεγάλα καρότα για το βράσιμο1 μεγάλα καρότο για το βράσιμο
6 μεγάλα κρεμμύδια για το βράσιμο.1 κρεμμύδι για το βράσιμο

Εκτέλεση

1.Βράζουμε το χταπόδι με ξύδι, χωρίς νερό και αν θέλουμε βάζουμε μέσα ένα ολόκληρο κρεμμύδι, 4 φύλλα δάφνης και ένα καρότο ολόκληρο, έτσι για την μυρωδιά.
2.Στραγγίζουμε το χταπόδι και το αλέθουμε κρατώντας μερικά πλοκάμια (έτσι για να το νοιώθουμε).
3.Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια αλεσμένα, το ψωμί μουσκεμένο, στραγγισμένο και χτυπημένο στο μπλέντερ.
4.Όσο είναι ο όγκος του χταποδιού, τόσο να είναι και το κρεμμύδι μαζί με το ψωμί.
5.Το κρεμμύδι ας είναι λίγο παραπάνω από το ψωμί.
6.Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
7.Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο, να αργάσει.
8.Μετά πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
9.Συμβουλή:
10.Τρώγονται ζεστοί με κάποια σάλτσα και συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ κ.λπ.
11.Προσοχή να δημιουργηθεί μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο.
12.Για πιο εύκολη διαδικασία μπορεί να ψηθούν στον φούρνο και όχι στο τηγάνι, για να μην διαλύονται.
13.Ακόμη, αν τηγανιστούν μετά το φούρνισμα, πρέπει να είναι κρύοι και όχι ζεστοί.
14.Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν το φούρνισμα και το τηγάνισμα.