Υλικά

50 κιλά χταπόδια.1 κιλό χταπόδια
2 κιλά ξύδι.1 κρασοπότηρο ξύδι
30 κιλά χόρτα της αρεσκείας, ή ανάμεικτα, χονδροκομμένα στους 3 πόντους, (σπανάκι. άγρια χόρτα, λάχανο, κουνουπίδι, σέσκουλα).2 κιλά χόρτα της αρεσκεία μας ή ανάμεικτα, χονδροκομμένα στους 3 πόντους, (σπανάκι. άγρια χόρτα, λάχανο, κουνουπίδι, σέσκουλα)
1 νεροπότηρο φύλλα δάφνης.4 φύλλα δάφνης
2 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι.1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κιλά κρασί λευκό.1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
4 κιλά λάδι.½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
5 κιλά ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες ή ½ κιλό πελτέ (προαιρετικά).5 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες ή ½ κιλό πελτέ (προαιρετικά)
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
½ κρασοπότηρο μπαχάρι.7 σπυριά μπαχάρι
1 νεροπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο.4 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 νεροπότηρο ψιλοκομμένο δυόσμο.λίγο ψιλοκομμένο, δυόσμο
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο.λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
½ κιλό χυμό λεμονιού.1 φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Βράσιμο:
2.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το χταπόδι, το ξύδι και τα μισά φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά.
3.Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε μέχρι να βράσει, περίπου μία ώρα και πλέον, ανάλογα την ποιότητα του χταποδιού.
4.Όταν βράσει τα ξεπλένουμε, με χλιαρό νερό, να φύγει η γλίτσα τους.
5.Μετά με προσοχή αφαιρούμε τις μασχάλες τους τραβώντας προς τις άκρες των ποδιών και τις πετάμε, προσοχή όμως μην αφαιρέσουμε τις βεντούζες, διότι αυτές είναι πολύ νόστιμες.
6.Κατόπιν αποσπάμε την κεφαλή και την κοιλιά, καθαρίζουμε τα μάτια, το στόμα τους και την μαύρη βλέννα-γλίτσα της κοιλιάς, τα οποία πετάμε.
7.Εν συνεχεία κατά την προτίμησή μας, τα κόβουμε μικρά τεμάχια-μπουκιές ή μεγάλα κομμάτια που να αποτελούν μερίδα.
8.Μαγείρεμα:
9.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι, να τσιγαριστούν.
10.Σβήνουμε με το 1 κιλό κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και τις ντομάτες ή τον πελτέ αραιωμένο (εάν τα θέλουμε κόκκινα).
11.Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
12.Όταν ενωθούν οι γεύσεις ρίχνουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
13.Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθούν καλά.
14.Αφήνουμε να βράζουν, σκεπάζοντας την κατσαρόλα, προσέχοντας πάντα να μην κολλήσουν, διότι τα χταπόδια έχουν αυτή την ιδιότητα.
15.Καλά είναι να μην ρίξουμε νερό αλλά εάν χρειαστεί προσθέτουμε και αφήνουμε να βράσουν καλά, ανακατεύοντας τακτικά.
16.Αλάτι δεν βάζουμε, διότι τα χταπόδια βγάζουν το δικό τους. Δοκιμάζουμε πριν κατεβάσουμε από την φωτιά και αν χρειασθεί προσθέτουμε.
17.Όταν βράσουν πρέπει να έχουν πολύ λίγα υγρά και τότε εάν επιλέξαμε το μαγείρεμα χωρίς σάλτσα, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε την φωτιά.
18.Σερβίρονται ζεστά όσο και κρύα.
19.Συμβουλή:
20.Μπορούμε να έχουμε τα χόρτα της επιλογής μας από νωρίτερα βρασμένα, κομμένα και στραγγισμένα και να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα έτοιμα.
21.Τον ίδιο τρόπο ακολουθούμε όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε με φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες ή διάφορα άλλα κηπουρικά.