Υλικά

45 κιλά χταπόδια φρέσκα ή 30 κατεψυγμένα400 γραμμ. χταπόδια κατεψυγμένα
2 κιλά ξύδι1 κρασοπότηρο ξύδι
9 κιλά μακαρονάκι κοφτό1 φλυτζάνι τσαγιού μακαρονάκι κοφτό
1 νεροπότηρο φύλλα δάφνης4 φύλλα δάφνης
2 κιλά πολτοποιημένο κρεμμύδι1 κρασοπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
5 κιλά ντομάτες ώριμες, πολτοποιημένες η ½ κιλό πελτέ (προαιρετικά)4 ντομάτες ώριμες, πολτοποιημένες ή 1 κουταλιά γλυκού πελτέ (προαιρετικά)
μοσχοκάρυδο, μία κουταλιά φαγητούλίγο μοσχοκάρυδο
½ κρασοπότηρο μπαχάριλίγο μπαχάρι
1 νεροπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 νεροπότηρο δυόσμο ή μαϊντανόλίγο δυόσμο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

1.Βράσιμο:
2.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το χταπόδι, το ξύδι και τα μισά φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν, πολύ καλά.
3.Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και αν χρειασθεί νερό προσθέτουμε μέχρι να βράσει περίπου μία ώρα και πλέον, ανάλογα την ποιότητα του χταποδιού.
4.Όταν βράσει, τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό να φύγει η γλίτσα.
5.Μετά με προσοχή, αφαιρούμε τις μασχάλες τους τραβώντας προς τις άκρες των ποδιών και τις πετάμε, προσοχή όμως μην αφαιρέσουμε τις βεντούζες διότι αυτές είναι πολύ νόστιμες.
6.Κατόπιν αποσπάμε την κεφαλή και την κοιλιά, καθαρίζουμε από τα μάτια, το στόμα τους και την μαύρη βλέννα-γλίτσα της κοιλιάς, τα οποία πετάμε.
7.Εν συνεχεία κατά την προτίμησή μας, τα κόβουμε μικρά τεμάχια-μπουκιές ή μεγάλα κομμάτια που να αποτελούν μερίδα.
8.Μαγείρεμα:
9.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι να τσιγαριστούν.
10.Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε το σκόρδο, την δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το πιπέρι και τις ντομάτες ή τον πελτέ αραιωμένο.
11.Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
12.Όταν ενωθούν οι γεύσεις, προσθέτουμε το χταπόδι και το μακαρονάκι και ανακατεύουμε.
13.Προσθέτουμε νερό τόσο που να σκεπάζονται τρία δάχτυλα όλα τα υλικά, ανακατεύουμε κάπου-κάπου και αφήνουμε να βράσουν.
14.Αλάτι δεν βάζουμε διότι τα χταπόδια βγάζουν το δικό τους, αλλά δοκιμάζουμε πριν κατεβάσουμε από την φωτιά και αν χρειασθεί προσθέτουμε.
15.Προσοχή μην βράσουν καλά, γιατί το βράσιμο συνεχίζει και εκτός φωτιάς.
16.Τα αφήνουμε να βράσουν όσο χρειάζεται και σβήνουμε τη φωτιά.
17.Δεν τα σκεπάζουμε με το καπάκι του νταβά, αλλά με ένα πανί για να μην λασπώσουν, μέχρι το σερβίρισμα.
18.Σερβίρονται τόσο ζεστά όσο και κρύα.
19.Συμβουλή:
20.Το χταπόδι είναι φαγητό για τις νηστήσιμες ημέρες που δεν επιτρέπεται η κρεοφαγία και τα γαλακτερά.
21.Το χταπόδι όταν βράζει μαζεύει γίνεται μισό στον όγκο του και βγάζει πολλά υγρά, γι’ αυτό ξεκινάμε το βράσιμό του με το ξύδι και στην πορεία προσθέτουμε νερό, όσο χρειασθεί.
22.Το ξύδι στο βράσιμο βοηθάει στο μαλάκωμα.
23.Όταν τα κομμάτια του χταποδιού, καρφώνονται και πέφτουν από το πιρούνι, είναι έτοιμα.
24.Όταν είναι φρέσκο δεν χρειάζεται να πετάξουμε τις μασχάλες, παρά μόνο τα περιττώματα και τη γλίτσα της κοιλιάς και το δόντι με τα μάτια του.
25.Εξαιρετική επιτυχία έχει όταν βράσουμε ξεχωριστά τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας (λευκά), τα σοτάρουμε με το λάδι και ρίξουμε από επάνω τα μαγειρεμένα χταπόδια ή αν ανακατέψουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μέσα στα βρασμένα χταπόδια με την σάλτσα.
26.Μπορούμε για ασφάλεια, για να μην κολλήσουν, να ρίξουμε τα κομμένα χταπόδια στην μέση της βράσης του ζυμαρικού.