25 κιλά νερό3 νεροπότηρα νερό | |
3 κιλά ζάχαρη3 κουταλιές φαγητού ζάχαρη | |
1 κιλό σταφίδες ξανθές ή και μαύρες½ φλυτζάνι καφέ, σταφίδες ξανθές ή μαύρες | |
5 κιλά ξηρά σύκα κομμένα στα τέσσερα4 ξηρά σύκα κομμένα στα τέσσερα | |
3 κιλά ξηρά δαμάσκηνα5 ξηρά δαμάσκηνα | |
2 κιλά ξηρά βερίκοκα ή νεκταρίνια ή μήλα ή διάφορα άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, κομμένα στα δύ ή στα τέσσερααπό λίγα ξηρά βερίκοκα ή νεκταρίνια ή μήλα ή διάφορα άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα | |
4 ξύλα κανέλα1 ξύλο κανέλας | |
1 κουταλιά γαρύφαλλα σε μία θήκη, για να τα βγάλουμε εύκολα στο τέλος4 γαρύφαλλα σε μία θήκη, για να τα βγάλουμε εύκολα στο τέλος | |
½ κιλό± χυμό λεμονιού, προαιρετικάλίγο χυμό λεμονιού, προαιρετικά |
1. | Μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα πλένουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό σκεπασμένα καλά να μουλιάσουν, πλην την ζάχαρη. |
2. | Το μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο, όμως έχει καλύτερο αποτέλεσμα. |
3. | Μέσα σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και το νερό και τα βάζουμε να βράσουν. |
4. | Όταν έχουν βράσει καλά, προσοχή μουλιασμένα βράζουν καλύτερα και γρηγορότερα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. |
5. | Αφού πάρει μερικές βράσεις και αρχίσει να δένει το ζουμί, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γλύκα προσθέτοντας αν προτιμάμε, λίγο λεμόνι. |
6. | Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα και το χουσάφι είναι έτοιμο. |
7. | Σερβίρεται πάντοτε κρύο, σε αλάδωτες νηστήσιμες ημέρες. |
8. | Συμβουλή: |
9. | Αυτό είναι το παραδοσιακό Αγιορείτικο χουσάφι, με τα κλασσικά αποξηραμένα φρούτα. |
10. | Σήμερα όμως που υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων φρούτων ο κάθε μάγειρας μπορεί να αυτοσχεδιάζει, κατά την προαίρεσή του. |
11. | Στο χουσάφι ταιριάζει πολύ και ο βασιλικός, αν δεν έχουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. |