Υλικά

25 κιλά νερό3 νεροπότηρα νερό
3 κιλά ζάχαρη3 κουταλιές φαγητού ζάχαρη
1 κιλό σταφίδες ξανθές ή και μαύρες½ φλυτζάνι καφέ, σταφίδες ξανθές ή μαύρες
5 κιλά ξηρά σύκα κομμένα στα τέσσερα4 ξηρά σύκα κομμένα στα τέσσερα
3 κιλά ξηρά δαμάσκηνα5 ξηρά δαμάσκηνα
2 κιλά ξηρά βερίκοκα ή νεκταρίνια ή μήλα ή διάφορα άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, κομμένα στα δύ ή στα τέσσερααπό λίγα ξηρά βερίκοκα ή νεκταρίνια ή μήλα ή διάφορα άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα
4 ξύλα κανέλα1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά γαρύφαλλα σε μία θήκη, για να τα βγάλουμε εύκολα στο τέλος4 γαρύφαλλα σε μία θήκη, για να τα βγάλουμε εύκολα στο τέλος
½ κιλό± χυμό λεμονιού, προαιρετικάλίγο χυμό λεμονιού, προαιρετικά

Εκτέλεση

1.Μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα πλένουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό σκεπασμένα καλά να μουλιάσουν, πλην την ζάχαρη.
2.Το μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο, όμως έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
3.Μέσα σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και το νερό και τα βάζουμε να βράσουν.
4.Όταν έχουν βράσει καλά, προσοχή μουλιασμένα βράζουν καλύτερα και γρηγορότερα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
5.Αφού πάρει μερικές βράσεις και αρχίσει να δένει το ζουμί, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γλύκα προσθέτοντας αν προτιμάμε, λίγο λεμόνι.
6.Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και την κανέλα και το χουσάφι είναι έτοιμο.
7.Σερβίρεται πάντοτε κρύο, σε αλάδωτες νηστήσιμες ημέρες.
8.Συμβουλή:
9.Αυτό είναι το παραδοσιακό Αγιορείτικο χουσάφι, με τα κλασσικά αποξηραμένα φρούτα.
10.Σήμερα όμως που υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων φρούτων ο κάθε μάγειρας μπορεί να αυτοσχεδιάζει, κατά την προαίρεσή του.
11.Στο χουσάφι ταιριάζει πολύ και ο βασιλικός, αν δεν έχουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.