
| 45 κιλά, χόρτα της προτιμήσεώς μας, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους.2 κιλά, χόρτα της προτιμήσεώς μας, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους. | |
| 2 κιλά καρότα κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.3 καρότα κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς. | |
| 1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
| 8 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά χονδροκομμένα7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 ξηρά χονδροκομμένα | |
| 10 κιλά ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή 400 γραμμ. πελτέ 4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 1 κουταλιά φαγητού πελτέ | |
| 3 κρασοπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό, ή καλύτερα αν υπάρχει 2 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ξηρό, ψιλοκομμένο ή καλύτερα αν υπάρχει 5 φρέσκα ψιλοκομμένα | |
| 3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
| 2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί | |
| ½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό | |
| 1 κρασοπότηρο φύλλα δάφνης5 φύλλα δάφνης | |
| μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεως (προαιρετικά) μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά) | |
| 300 γραμμ. δυόσμο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
| 300 γραμμ. άνηθο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο | |
| μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά) |
| 1. | Παίρνουμε χόρτα της επιλογής μας όπως: ραδίκια γλυκά, αντίδια, αγριόχορτα, ζόχια κλπ. διάφορα ή και ανάκατα καλύτερα. |
| 2. | Από την προηγούμενη ημέρα, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε κομμάτια των 5 πόντων, τα πλένουμε καλά και το τελευταίο πλύσιμο το κάνουμε μέσα σε αλατόνερο με ξύδι για απολύμανση. |
| 3. | Σε ένα σκεύος ανάλογο ρίχνουμε αλατισμένο νερό και τα βράζουμε πολύ καλά. |
| 4. | Ξεζουμίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν μέχρι να φύγουν όσο περισσότερα νερά γίνεται. |
| 5. | Παράλληλα σε έναν ανάλογο νταβά, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά). |
| 6. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. |
| 7. | Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον πελτέ διαλυμένο σε νερό), το ξινό διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και αφήνουμε να ενωθούν. |
| 8. | Ρίχνουμε τα στραγγισμένα χόρτα ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά, το αλάτι, τα φύλλα δάφνης, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. |
| 9. | Προσοχή δεν ρίχνουμε καθόλου νερό. |
| 10. | Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 30´ μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν. |
| 11. | Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχων. |
| 12. | (Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε αν η νηστεία το επιτρέπει και επιθυμούμε, ανάλογα οποιοδήποτε ψάρι της επιλογής μας ή μαλάκιο, κυρίως σουπιές ταιριάζουν περισσότερο, ή μανιτάρια κλπ.) |
| 13. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, το αλάτι |
| 14. | Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο ανακατεύοντας καλά. |
| 15. | Ανακατεύουμε ελαφρά και κουνάμε τον νταβά. |
| 16. | Δεν σκεπάζουμε τουλάχιστον για μισή ώρα τον νταβά και σερβίρουμε. |
| 17. | Συμβουλή: |
| 18. | Το ίδιο γιαχνί μπορεί να γίνει με σκέτο λεμόνι αντί για κόκκινο (ντομάτες ή πελτέ). |
| 19. | Σερβίρεται ως κύριο πιάτο ζεστό, με σαλάτα ζυμαρικά ή θαλασσινά ή πλιγούρι ή και σκέτα. |