Υλικά

45 κιλά, χόρτα της προτιμήσεώς μας, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους.2 κιλά, χόρτα της προτιμήσεώς μας, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους.
2 κιλά καρότα κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.3 καρότα κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς.
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
8 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά χονδροκομμένα7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 ξηρά χονδροκομμένα
10 κιλά ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή 400 γραμμ. πελτέ 4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 1 κουταλιά φαγητού πελτέ
3 κρασοπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό, ή καλύτερα αν υπάρχει 2 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ξηρό, ψιλοκομμένο ή καλύτερα αν υπάρχει 5 φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό
1 κρασοπότηρο φύλλα δάφνης5 φύλλα δάφνης
μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεως (προαιρετικά) μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κανέλα κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά)
300 γραμμ. δυόσμο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο
300 γραμμ. άνηθο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Παίρνουμε χόρτα της επιλογής μας όπως: ραδίκια γλυκά, αντίδια, αγριόχορτα, ζόχια κλπ. διάφορα ή και ανάκατα καλύτερα.
2.Από την προηγούμενη ημέρα, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε κομμάτια των 5 πόντων, τα πλένουμε καλά και το τελευταίο πλύσιμο το κάνουμε μέσα σε αλατόνερο με ξύδι για απολύμανση.
3.Σε ένα σκεύος ανάλογο ρίχνουμε αλατισμένο νερό και τα βράζουμε πολύ καλά.
4.Ξεζουμίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν μέχρι να φύγουν όσο περισσότερα νερά γίνεται.
5.Παράλληλα σε έναν ανάλογο νταβά, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά).
6.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
7.Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον πελτέ διαλυμένο σε νερό), το ξινό διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και αφήνουμε να ενωθούν.
8.Ρίχνουμε τα στραγγισμένα χόρτα ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά, το αλάτι, τα φύλλα δάφνης, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
9.Προσοχή δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.
10.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 30´ μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν.
11.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχων.
12.(Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε αν η νηστεία το επιτρέπει και επιθυμούμε, ανάλογα οποιοδήποτε ψάρι της επιλογής μας ή μαλάκιο, κυρίως σουπιές ταιριάζουν περισσότερο, ή μανιτάρια κλπ.)
13.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, το αλάτι
14.Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο ανακατεύοντας καλά.
15.Ανακατεύουμε ελαφρά και κουνάμε τον νταβά.
16.Δεν σκεπάζουμε τουλάχιστον για μισή ώρα τον νταβά και σερβίρουμε.
17.Συμβουλή:
18.Το ίδιο γιαχνί μπορεί να γίνει με σκέτο λεμόνι αντί για κόκκινο (ντομάτες ή πελτέ).
19.Σερβίρεται ως κύριο πιάτο ζεστό, με σαλάτα ζυμαρικά ή θαλασσινά ή πλιγούρι ή και σκέτα.