Υλικά

11 κιλά χυλοπίτες σπιτικές600 γραμμ. χυλοπίτες σπιτικές
½ κρασοπότητρο σκόρδο πολτοποιημένο2 δόντια, σκόρδο πολτοποιημένο
1 ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
1 νεροπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο
λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο
3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο300 γραμμ., τυρί φέτα θρυμματισμένο
2 κιλά κασέρι της προτιμήσεώς μας, τριμμένο150 γραμμ., κασέρι της προτιμήσεώς μας, τριμμένο

Εκτέλεση

1.Βράζουμε τις χυλοπίτες, σε άφθονο νερό και πριν μαλακώσουν πολύ (να κρατάνε λίγο), τις στραγγίζουμε ξεπλένοντας πολύ καλά μέχρι να κρυώσουν και να καθαρίσουν από το άμυλό τους.
2.Μόλις στεγνώσουν ρίχνουμε το τυρί φέτα και τις ζεματίζουμε μέσα σε έναν ανάλογο νταβά, με το λάδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας καλά.
3.Τις σκεπάζουμε με ένα πανί να περιμένουν.
4.Κατόπιν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (βλ. σχετική συνταγή).
5.Όταν είναι έτοιμο αυγοκόβουμε κανονικά, προσθέτοντας αραιωμένο καυτό γάλα αντί για νερό ή άλλο ζουμί.
6.Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας μπορούμε να ρίξουμε και λίγο χυμό λεμονιού.
7.Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγόκομμα και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
8.Προσοχή στο ζουμί, μην γίνουν πολύ νερουλά, αλλά να τρώγονται με το πιρούνι.
9.Διορθώνουμε το αλάτι και το λεμόνι αν χρειασθεί και σερβίρουμε ζεστά, πασπαλίζοντας με το κασέρι και τον μαϊντανό-άνηθο.
10.Συμβουλή:
11.Στις αυγοκομμένες χυλοπίτες μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια κομμένα στα δύο, βρασμένα ή ψαρομπιφτεκάκια μικρού μεγέθους ή ψάρι ξιφία ή σολομό, ανάλογα με την προτίμησή μας (ή και σκέτες-χωρίς αυτά).
12.Το άνηθο και ο δυόσμος ψιλοκομμένα προσδίδουν γεύση και μεγαλείο.
13.Αντί για αυγόκομμα μπορούμε να το κάνουμε με κρέμα γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση, βάζουμε λιγότερη από τη μισή ποσότητα του λαδιού.