
| 11 κιλά χυλοπίτες σπιτικές600 γραμμ. χυλοπίτες σπιτικές | |
| ½ κρασοπότητρο σκόρδο πολτοποιημένο2 δόντια, σκόρδο πολτοποιημένο | |
| 1 ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
| ½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
| 1 νεροπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο | |
| λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο | |
| 3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο300 γραμμ., τυρί φέτα θρυμματισμένο | |
| 2 κιλά κασέρι της προτιμήσεώς μας, τριμμένο150 γραμμ., κασέρι της προτιμήσεώς μας, τριμμένο |
| 1. | Βράζουμε τις χυλοπίτες, σε άφθονο νερό και πριν μαλακώσουν πολύ (να κρατάνε λίγο), τις στραγγίζουμε ξεπλένοντας πολύ καλά μέχρι να κρυώσουν και να καθαρίσουν από το άμυλό τους. |
| 2. | Μόλις στεγνώσουν ρίχνουμε το τυρί φέτα και τις ζεματίζουμε μέσα σε έναν ανάλογο νταβά, με το λάδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας καλά. |
| 3. | Τις σκεπάζουμε με ένα πανί να περιμένουν. |
| 4. | Κατόπιν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο (βλ. σχετική συνταγή). |
| 5. | Όταν είναι έτοιμο αυγοκόβουμε κανονικά, προσθέτοντας αραιωμένο καυτό γάλα αντί για νερό ή άλλο ζουμί. |
| 6. | Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας μπορούμε να ρίξουμε και λίγο χυμό λεμονιού. |
| 7. | Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αυγόκομμα και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά. |
| 8. | Προσοχή στο ζουμί, μην γίνουν πολύ νερουλά, αλλά να τρώγονται με το πιρούνι. |
| 9. | Διορθώνουμε το αλάτι και το λεμόνι αν χρειασθεί και σερβίρουμε ζεστά, πασπαλίζοντας με το κασέρι και τον μαϊντανό-άνηθο. |
| 10. | Συμβουλή: |
| 11. | Στις αυγοκομμένες χυλοπίτες μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια κομμένα στα δύο, βρασμένα ή ψαρομπιφτεκάκια μικρού μεγέθους ή ψάρι ξιφία ή σολομό, ανάλογα με την προτίμησή μας (ή και σκέτες-χωρίς αυτά). |
| 12. | Το άνηθο και ο δυόσμος ψιλοκομμένα προσδίδουν γεύση και μεγαλείο. |
| 13. | Αντί για αυγόκομμα μπορούμε να το κάνουμε με κρέμα γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση, βάζουμε λιγότερη από τη μισή ποσότητα του λαδιού. |