Για το μείγμα: | |
2 κιλά (8 φλυτζάνια τσαγιού) σιμιγδάλι χονδρό | |
6 πακέτα μαργαρίνη (4 φλυτζάνια τσαγιού λιωμένο), ή λάδι | |
4 φλυτζάνια τσαγιού χονδροκοπανισμένα και καβουρδισμένα καρύδια, ή άλλους ξηρούς καρπούς (κουκουνάρια, αμύγδαλα, φουντούκια, σταφίδες κλπ.). | |
Για το σιρόπι: | |
1 κιλό ζάχαρη (6 φλυτζάνια τσαγιού) | |
½ φλυτζάνι τσαγιού μέλι | |
18 φλυτζάνια τσαγιού νερό | |
3 ξύλα κανέλα | |
10 γαρύφαλλα | |
χυμό ενός λεμονιού και την φλούδα του κομμένη στα 4 κομμάτια |
1. | Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε τη μαργαρίνη ή το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το σιμιγδάλι. |
2. | Ανακατεύουμε συνέχεια να μην κολλήσει, μέχρι να ξανθίσει. |
3. | Τότε σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς κλπ. ανακατεύοντας καλά. |
4. | Παράλληλα έχουμε βράσει το σιρόπι με όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα. |
5. | Αφαιρούμε από το σιρόπι, τα μυρωδικά (λεμόνι, γαρύφαλλα και κανέλα)και το ρίχνουμε μέσα στον νταβά με το σιμιγδάλι καυτό. |
6. | Ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να δέσει. |
7. | Αν τα υγρά φαίνονται πολλά τότε το ξαναβάζουμε στην φωτιά για λίγο να απορροφηθούν. |
8. | Κατόπιν σκεπάζουμε τον νταβά για μισή ώρα τουλάχιστον με ένα πανί, για να αργάσει. |
9. | Τότε ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε σε φορμάκια ή σε μεγάλη φόρμα ή σε ένα ανάλογο ταψί, για να το κόψουμε τριγωνικά κομμάτια. |
10. | Μετά το φορμάρισμα σκεπάζουμε πάλι μέχρι να κρυώσει. |
11. | Σερβίρεται ζεστός ή κρύος, ανάλογα των προτιμήσεών μας και φυλάσσεται για μέρες στο ψυγείο. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Στο σερβίρισμα μπορούμε να στολίσουμε γαρνίροντας, ανάλογα με την προτίμησή μας, με ινδοκάρυδο, τριμμένο φιστίκι, αποξηραμένα φρούτα, διάφορα γλυκά κουταλιού, τρούφα κ.ά. |