9 κιλά νερό | |
6 κιλά ζάχαρη | |
2 κιλά σπορέλαιο | |
1 κιλό ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς | |
4 κιλά χονδρό σιμιγδάλι | |
200 γραμμ. σταφίδες καθαρισμένες, της προτιμήσεώς μας | |
200 γραμμ. σκόνη κανέλας |
1. | Μέσα σε μία λεκάνη ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. |
2. | Μέσα σε έναν νταβά ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους καβουρδίζουμε σε σιγανή φωτιά. |
3. | Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα δύο κιλά σπορέλαιο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί το σιμιγδάλι. |
4. | Όταν καβουρδιστεί και αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε τις σταφίδες και το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε. |
5. | Σε λίγο αρχίζει να πήζει. |
6. | Προσοχή διότι πετάγονται σταγόνες πηκτές, κατά το βράσιμο, με κίνδυνο εγκαυμάτων. |
7. | Αφού πήξει καλά και δεν ανακατεύεται πλέον εύκολα, κατεβάζουμε τον νταβά και με μία σπάτουλα σερβίρουμε στις ατομικές φόρμες. |
8. | Αν το ρίξουμε σε λαμαρίνα, στρώνουμε πάλι με μια σπάτουλα το υλικό σε λεπτή στρώση και πασπαλίζουμε με κανέλα. |
9. | Σκεπάζουμε με ένα πανί, μέχρι να κρυώσει. |
10. | Τον βάζουμε στο ψυγείο και τον σερβίρουμε κρύο. |
11. | Προαιρετικά στολίζουμε με διάφορα φρούτα ή ξηρούς καρπούς ή σαντιγί. |