Υλικά

40 κιλά μαρούλια καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σταυρωτά στους 3 πόντους2 κιλά μαρούλια καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σταυρωτά στους 3 πόντους
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
30 αυγά και ½ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού, για το «αυγολέμονο»2 αυγά και 1 κουταλιά φαγητού φυσικό χυμό λεμονιού, για το «αυγολέμονο»
4 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά κομμένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 μέτρια ξηρά κομμένα
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 1 κιλό φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο ή καλύτερα αν υπάρχει 3 τεμάχια φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
αρκετό άνηθο ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι του καφέ, άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Βράζουμε (προσοχή όχι ζεμάτισμα, αλλά να πάρουν βράση) για πέντε λεπτά τα μαρούλια σε αλατισμένο νερό.
2.Στραγγίζουμε τα μισοβρασμένα μαρούλια μέχρι να φύγουν όσο περισσότερα νερά γίνεται.
3.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά).
4.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
5.Ρίχνουμε τα μαρούλια με τέτοιο τρόπο ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
6.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 30´ μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν.
7.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχον.
8.Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε, αν θέλουμε ανάλογα, οποιοδήποτε ψάρι της επιλογής μας ή μαλάκιο, κυρίως σουπιές ταιριάζουν περισσότερο ή μανιτάρια κ.λπ.
9.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, το αλάτι.
10.Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας καλά.
11.Αμέσως μαζεύουμε όσο περισσότερο ζουμί μπορούμε σε μια κατσαρόλα, για το «αυγολέμονο».
12.Ετοιμάζουμε το «αυγολέμονο» (βλ. ανάλογο κεφάλαιο-χωρίς όμως το αυγό) και σιγά-σιγά προσθέτουμε από το ζουμί που κρατήσαμε και τον ανάλογο χυμό λεμονιού.
13.Κατόπιν περιχύνουμε το υλικό στον νταβά, ώστε να απλώσει παντού.
14.Ανακατεύουμε ελαφρά και κουνάμε τον νταβά.
15.Δεν σκεπάζουμε, τουλάχιστον για μισή ώρα, τον νταβά και σερβίρουμε.
16.Συμβουλή:
17.Εάν τα μαρούλια μας είναι πικρά πρέπει απαραιτήτως να προβράσουν κατά την περιγραφή, διαφορετικά μπορούν και κατευθείαν να βράσουν στον νταβά.
18.Για καλύτερη γεύση, ειδικότερα όταν είναι πικρά τα μαρούλια μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα με σέσκουλα, λάχανο ή σπανάκι.
19.Στην περίπτωση που βάζουμε ψάρια ή μαλάκια, εννοείται ότι τα έχουμε προβρασμένα προηγουμένως.
20.Τα μανιτάρια τα βάζουμε με το κρεμμύδι να σοταριστούν.