Υλικά

30 κιλά μαρούλια (ή κάποια χόρτα της προτιμήσεώς μας) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σταυρωτά στους 3 πόντους1 κιλό μαρούλια (ή κάποια χόρτα της προτιμήσεώς μας) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα σταυρωτά στους 3 πόντους
10 κιλά διάφορα χορταρικά όπως σέσκουλο, λάχανο, σπανάκι, πράσα, μανιτάρια, κ.λπ. 1 κιλό διάφορα χορταρικά όπως, σέσκουλο, λάχανο, σπανάκι, πράσα, μανιτάρια κλπ.
5 κιλά καρότα χονδροκομμένα, μπουκιές3 μέτρια καρότα χονδροκομμένα, μπουκιές
4 κιλά σόγια «σνίτσελ» ή κύβους (προ μουλιάσματος)5 τεμάχια σόγια «σνίτσελ» ή ½ νεροπότηρο κύβους, (προ μουλιάσματος)
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
1 κιλό φυσικό χυμό λεμονιού, για το «αυγολέμονο»½ φλυτζάνι καφέ, φυσικό χυμό λεμονιού, για το «αυγολέμονο»
2 κιλά ταχίνι1 φλυτζάνι καφέ ταχίνι
5 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά κομμένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 μέτρια ξηρά κομμένα
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 1 κιλό φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 3 τεμάχια φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κιλά μάραθα χονδροκομμένα ή άνηθο ψιλοκομμένο2 νεροπότηρα μάραθα χονδροκομμένα ή 1 νεροπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογη λεκάνη μουλιάζουμε τη σόγια σε καυτό αλατισμένο νερό, εμπλουτισμένο με μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας, για 5 ώρες τουλάχιστον τα «σνίτσελ» και μία ώρα τους κύβους.
2.Μετά το μούλιασμα στραγγίζουμε και στείβουμε πολύ καλά τη σόγια να φύγουν όλα τα περιττά υγρά και την αφήνουμε να περιμένει.
3.Σε ένα σκεύος βράζουμε (προσοχή όχι ζεμάτισμα, αλλά να πάρουν βράση καλά) για πέντε λεπτά τα μαρούλια, σε αλατισμένο νερό.
4.Στραγγίζουμε τα μισοβρασμένα μαρούλια μέχρι να φύγουν όσο περισσότερα νερά γίνεται.
5.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά) για να μαραθούν.
6.Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άβραστα χορταρικά της επιλογής μας και τα καρότα, να μαραθούν και αυτά.
7.Μόλις μαραθούν καλά, ρίχνουμε τα μαρούλια ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά, τη σόγια «σνίτσελ» ή τους κύβους και ανακατεύουμε.
8.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 30,´ μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν.
9.Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχων.
10.Προσθέτουμε το αλάτι και τα μάραθα και ανακατεύουμε.
11.Αφήνουμε να βράσουν καλά χωρίς να μείνουν πολλά ζουμιά.
12.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, το αλάτι.
13.Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο (αν δεν ρίξαμε μάραθα), ανακατεύοντας καλά.
14.Αμέσως μαζεύουμε, πριν κρυώσει, όσο περισσότερο ζουμί μπορούμε σε μια κατσαρόλα για το «αυγολέμονο».
15.Σε μια λεκάνη διαλύουμε το ταχίνι με το ζουμί που κρατήσαμε και σιγά-σιγά προσθέτουμε από το υπόλοιπο ζουμί και τον ανάλογο χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνέχεια.
16.Κατόπιν περιχύνουμε το υλικό στον νταβά, ώστε να απλώσει παντού.
17.Ανακατεύουμε ελαφρά και κουνάμε τον νταβά.
18.Δεν σκεπάζουμε, τουλάχιστον για μισή ώρα, τον νταβά και σερβίρουμε.
19.Συμβουλή:
20.Εάν τα μαρούλια μας είναι πικρά πρέπει απαραιτήτως να προβράσουν, κατά την περιγραφή, διαφορετικά μπορούν και κατευθείαν να βράσουν στον νταβά.
21.Για καλύτερη γεύση, ειδικότερα όταν είναι πικρά τα μαρούλια μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μισή ποσότητα με σέσκουλα ή σπανάκι.
22.Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και με πράσα μόνο ή κάποιο άλλο χορταρικό πάλι μόνο του, (σέσκουλα, σπανάκι, κολοκυθάκια, λάχανο κλπ.).
23.Ένας αποτελεσματικότερος τρόπος για το «αυγολέμονο» είναι να βράσουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα μια ποσότητα από διάφορα κηπουρικά, πατάτες, κολοκυθάκια, πράσα, καρότα, λάχανα, κουνουπίδια κλπ. χωρίς πολλά νερά και όταν καλοβράσουν τα πολτοποιούμε προσθέτοντας το ταχίνι και το λεμόνι, δημιουργώντας μια πηχτή σάλτσα.
24.Η ιδανική σάλτσα γίνεται με πατάτα, κολοκυθάκια, πράσα.
25.Προσθέτουμε και λίγα ζουμιά από το φαγητό να ενωθούν οι γεύσεις και το υλικό αυτό το περιχύνουμε στον νταβά.