Υλικά

12 κιλά Φασόλια700 γραμμ. φασόλια
7 κιλά κρεμμύδια χονδροκομμένα2 κρεμμύδια, χονδροκομμένα
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα3 δόντια σκόρδα, ψιλοκομμένα
5 κιλά καρότα, κομμένα κύβους3 καρότα, κομμένα κύβους
15 πιπεριές μικρές ολόκληρες, οποιασδήποτε ποιότητος και αποχρώσεως 2 πιπεριές μικρές ολόκληρες, οποιασδήποτε ποιότητος και αποχρώσεως
½ κιλό πελντέ ντομάτας1 κουταλιά φαγητού πελντέ ντομάτας
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
4 νεροπότηρα φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι καφέ, φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
½ κιλό χυμό λεμονιούλίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια.
2.Προ του μαγειρέματος για 10 ώρες, μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό, με λίγο αλάτι
3.Κατόπιν τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν με ανάλογο μπόλικο νερό.
4.Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει σχεδόν έχουμε δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή να ξεζουμίσουμε τα φασόλια χύνοντας το πρώτο νερό της βράσης σε ένα τρυπητό, μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα και να τα ξαναβάλουμε για βράσιμο με ζεστό νερό και όλη την σύμβραση που έχουμε ετοιμάσει Έτσι πετυχαίνουμε πιο ελαφρύ φαγητό.
5.Αν δεν θέλουμε ξεζούμισμα, θα γίνουν πιο βαριά όμως στο στομάχι, τότε ρίχνουμε την σύμβραση μέσα στην κατσαρόλα και περιμένουμε μέχρι να βράσουν όλα τα υλικά καλά.
6.Προσοχή! αν δεν ξεζουμίσουμε, υπολογίζουμε το νερό γιατί θα ρίξουμε και την σύμβραση μόλις είναι έτοιμη.
7.Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το σέλινο και αφήνουμε να βράσουν καλά και να ενωθούν οι γεύσεις.
8.Προσέχουμε μην λιώσουν και αν έχουν πολλά υγρά αφήνουμε να εξατμιστούν.
9.Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
10.Προς το τέλος της βράσης χαμηλώνουμε την φωτιά γιατί έτσι δένει καλύτερα το φαγητό, χωρίς προσθήκη διαφόρων αμυλούχων υλικών π.χ. πατάτας κλπ.
11.Σύμβραση:
12.Η σύμβραση πρέπει να είναι έτοιμη, ώστε μετά το ξεζούμισμα να την ρίξουμε στην κατσαρόλα.
13.Παράλληλα με το βράσιμο βάζουμε σε ανάλογο νταβά, το κρεμμύδι με το λάδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
14.Αραιώνουμε τον μπελντέ με το κρασί και σβήνουμε το κρεμμύδι.
15.Προσθέτουμε τα σκόρδα, το σέλινο, τα καρότα, το αλάτι, τις πιπεριές ολόκληρες και ανακατεύουμε μην κολλήσουν.
16.Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράζουν.
17.Συμβουλή:
18.Τα φασόλια κατά κανόνα θέλουν μούσκεμα μέχρι και 10 ώρες πριν το μαγείρεμα, πάντα με λίγο αλάτι.
19.Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα.
20.Όταν η ημέρα είναι νηστήσιμη, απλώς δεν ρίχνουμε το λάδι.