13 κιλά φασόλια800 γραμμ. φασόλια | |
7 κιλά κρεμμύδια χονδροκομμένα2 κρεμμύδια, χονδροκομμένα | |
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
5 κιλά καρότα, κομμένα κύβους2 καρότα, κομμένα κύβους | |
½ κιλό πελτέ ντομάτας1 κουταλιά φαγητού, πελτέ ντομάτας | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό | |
4 νεροπότηρα φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο | |
1 νεροπότηρο φύλλα βάγιας, προαιρετικά4 φύλλα βάγιας, προαιρετικά | |
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι |
1. | Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια. |
2. | Προ του μαγειρέματος, για 10 ώρες, μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό, με λίγο αλάτι. |
3. | Κατόπιν τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν με ανάλογο μπόλικο νερό. |
4. | Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει (όχι να λιώσουν) τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό, μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα. |
5. | Παράλληλα βάζουμε σε ανάλογο νταβά, το κρεμμύδι με το λάδι, μέχρι να ξανθίσει. |
6. | Ρίχνουμε μέσα στον μπελντέ το κρασί για να αραιώσει και σβήνουμε το κρεμμύδι. |
7. | Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, το αλάτι, τα βάγια και ανακατεύουμε μην κολλήσουν. |
8. | Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά. |
9. | Ρίχνουμε τα φασόλια. |
10. | Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το σέλινο και αφήνουμε να βράσουν καλά. |
11. | Προσέχουμε μην λιώσουν και στο τέλος να έχουν λίγη και πηκτή σάλτσα. |
12. | Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά, διορθώνουμε τη γεύση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
13. | Σερβίρονται ζεστά και τρώγονται με πιρούνι. |
14. | Συμβουλή: |
15. | Τα φασόλια κατά κανόνα θέλουν μούσκεμα, πάντα με λίγο αλάτι, εκτός κάποιας εξαιρέσεως. |
16. | Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα. |
17. | Τα βάγια μπορούν να βράσουν ξεχωριστά και να ρίξουμε τον χυμό τους στο φαγητό. |
18. | Μετά το βράσιμο στον νταβά, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, γίνονται θαυμάσια! |