Υλικά

40 κιλά, φασολάκια, (5 κλούβες περίπου ακαθάριστα) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους1 ½ κιλό, φασολάκια, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους
2 κιλά καρότα κομμένα σε μέγεθος μικρής μπουκιάς3 μέτρια καρότα κομμένα σε μέγεθος μικρής μπουκιάς
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
8 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά χονδροκομμένα6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 ξηρά χονδροκομμένα
2 κιλά διάφορες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα4 διάφορες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα
10 κιλά ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή 400 γραμμ. πελτέ4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 1 κουταλιά φαγητού πελτέ
3 κρασοπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 2 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ξηρό, ψιλοκομμένο ή καλύτερα αν υπάρχει, 4 φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ λευκό κρασί
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό
μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κ.λπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά)μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά)
300 γραμμ. δυόσμο ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο.
300 γραμμ. Άνηθο ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο.
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά).μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά).

Εκτέλεση

1.Παίρνουμε τα φασολάκια από την προηγούμενη ημέρα, τα καθαρίζουμε από τις άκρες και τις ίνες τους, τα κόβουμε κομμάτια, όχι μεγαλύτερα των 5 πόντων, τα πλένουμε καλά και το τελευταίο πλύσιμο το κάνουμε μέσα σε αλατόνερο με ξύδι, για απολύμανση.
2.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά).
3.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
4.Προσθέτουμε τα φασολάκια, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τον νταβά.
5.Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην κολλήσουν. Γι’ αυτό ρυθμίζουμε τη φωτιά ανάλογα.
6.Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον πελτέ διαλυμένο σε νερό), ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενωθούν.
7.Ρίχνουμε τις πιπεριές, το αλάτι, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
8.Προσοχή δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.
9.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου άλλα 30´ ομοιόμορφα και προσέχουμε μην κολλήσουν.
10.Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχον.
11.(Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε, αν η νηστεία το επιτρέπει και επιθυμούμε, ανάλογα, οποιοδήποτε ψάρι της επιλογής μας ή μαλάκιο, κυρίως σουπιές που ταιριάζουν περισσότερο).
12.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειασθεί το αλάτι, προσθέτουμε και το ξινό διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και ανακατεύουμε.
13.Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας καλά.
14.Δεν σκεπάζουμε, τουλάχιστον για μισή ώρα, τον νταβά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τον μαϊντανό.
15.Συμβουλή:
16.Όλα τα φασολάκια συνήθως βράζουν σε μία ώρα.
17.Γίνονται πολύ ωραία και λευκά χωρίς την τομάτα ή τον πελτέ.
18.Μπορούν να μαγειρευτούν με ψάρι και με διάφορα θαλασσινά όπως χταπόδια, σουπιές κλπ.
19.Όταν δεν μας αρκεί η απαιτούμενη ποσότητα, τότε προσθέτουμε πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, ραπάνια, μελιτζάνες και έχουμε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό, μέχρι και καλύτερο από σκέτα φασολάκια.
20.Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να βράσουμε τα φασολάκια μας με τα υγρά τους, χωρίς να χρειασθεί να προσθέσουμε νερό.