40 κιλά, φασολάκια, (5 κλούβες περίπου ακαθάριστα) καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους1 ½ κιλό, φασολάκια, καθαρισμένα πλυμένα και κομμένα στους πέντε πόντους | |
2 κιλά καρότα κομμένα σε μέγεθος μικρής μπουκιάς3 μέτρια καρότα κομμένα σε μέγεθος μικρής μπουκιάς | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
8 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 8 κιλά ξηρά χονδροκομμένα6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 3 ξηρά χονδροκομμένα | |
2 κιλά διάφορες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα4 διάφορες πιπεριές κομμένες στα τέσσερα | |
10 κιλά ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή 400 γραμμ. πελτέ4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή 1 κουταλιά φαγητού πελτέ | |
3 κρασοπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα αν υπάρχει 2 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ξηρό, ψιλοκομμένο ή καλύτερα αν υπάρχει, 4 φρέσκα ψιλοκομμένα | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ λευκό κρασί | |
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό | |
μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κ.λπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά)μικρή ποσότητα πάπρικα γλυκιά, κλπ. μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας (προαιρετικά) | |
300 γραμμ. δυόσμο ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο. | |
300 γραμμ. Άνηθο ψιλοκομμένο.1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο. | |
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά).μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά). |
1. | Παίρνουμε τα φασολάκια από την προηγούμενη ημέρα, τα καθαρίζουμε από τις άκρες και τις ίνες τους, τα κόβουμε κομμάτια, όχι μεγαλύτερα των 5 πόντων, τα πλένουμε καλά και το τελευταίο πλύσιμο το κάνουμε μέσα σε αλατόνερο με ξύδι, για απολύμανση. |
2. | Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά). |
3. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. |
4. | Προσθέτουμε τα φασολάκια, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τον νταβά. |
5. | Αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσέχοντας να μην κολλήσουν. Γι’ αυτό ρυθμίζουμε τη φωτιά ανάλογα. |
6. | Προσθέτουμε τις ντομάτες (ή τον πελτέ διαλυμένο σε νερό), ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενωθούν. |
7. | Ρίχνουμε τις πιπεριές, το αλάτι, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. |
8. | Προσοχή δεν ρίχνουμε καθόλου νερό. |
9. | Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου άλλα 30´ ομοιόμορφα και προσέχουμε μην κολλήσουν. |
10. | Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό, διαφορετικά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστεί το υπάρχον. |
11. | (Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε, αν η νηστεία το επιτρέπει και επιθυμούμε, ανάλογα, οποιοδήποτε ψάρι της επιλογής μας ή μαλάκιο, κυρίως σουπιές που ταιριάζουν περισσότερο). |
12. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειασθεί το αλάτι, προσθέτουμε και το ξινό διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και ανακατεύουμε. |
13. | Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο βράσιμο (προσοχή όχι πολλά ζουμιά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύοντας καλά. |
14. | Δεν σκεπάζουμε, τουλάχιστον για μισή ώρα, τον νταβά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τον μαϊντανό. |
15. | Συμβουλή: |
16. | Όλα τα φασολάκια συνήθως βράζουν σε μία ώρα. |
17. | Γίνονται πολύ ωραία και λευκά χωρίς την τομάτα ή τον πελτέ. |
18. | Μπορούν να μαγειρευτούν με ψάρι και με διάφορα θαλασσινά όπως χταπόδια, σουπιές κλπ. |
19. | Όταν δεν μας αρκεί η απαιτούμενη ποσότητα, τότε προσθέτουμε πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, ραπάνια, μελιτζάνες και έχουμε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό, μέχρι και καλύτερο από σκέτα φασολάκια. |
20. | Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να βράσουμε τα φασολάκια μας με τα υγρά τους, χωρίς να χρειασθεί να προσθέσουμε νερό. |