250 γραμμ. ρεβύθια | |
1 φλυτζάνι καφέ, καρύδια τριμμένα ή νιφάδες βρώμης | |
λίγο μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο | |
λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο | |
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο | |
½ λεμονιού το ξύσμα και λίγο από τον χυμό του | |
1 ρακοπότηρο λάδι | |
λίγο μπέκιν-πάουντερ | |
λίγο κύμινο | |
λίγο κουρκουμά | |
λίγο κόλιαντρο | |
αλάτι | |
ρίγανη |
1. | Μουλιάζουμε, για 24 ώρες περίπου, τα ρεβύθια. |
2. | Την επομένη στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα πολτοποιούμε. |
3. | Προσθέτουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, αν χρειασθεί. |
4. | Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια ανάλογη λεκάνη και ανακατεύουμε καλά και αν χρειασθεί προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας αλεύρι, για να σφίξουν. |
5. | Πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ανάλογο ταψί. |
6. | Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο, να αργάσουν και να σφίξουν. |
7. | Στην συνέχεια ψήνουμε στον φούρνο για 40´ ή τηγανίζουμε σε λάδι για περίπου 4´ λεπτά. |
8. | Σερβίρονται ζεστά και κρύα με διάφορες σάλτσες και αλοιφές. |
9. | Συμβουλή: |
10. | Είναι πολύ σημαντικό να κατορθώσουμε να πολτοποιήσουμε τα ρεβύθια τόσο όσο να μην χρειασθούν καθόλου αλεύρι για να σφίξουν. |
11. | Τις ημέρες που καταλύουμε αυγά-γάλα, μπορούμε να προσθέσουμε και αυγά ή λίγο γάλα, όμως θα χρειασθεί σίγουρα και αλεύρι για να σφίξουν. |