
| 11 κιλά φάβα, (κίτρινη, πράσινη κλπ. ότι προτημάμε)700 γραμμ. φάβα, (κίτρινη, πράσινη κλπ. ό,τι προτιμάμε) | |
| 3 κιλά λάδι.½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
| Μία μονόχουφτο αλάτιαλάτι | |
| Μία κουταλιά φαγητού κουρκουμά.λίγο κουρκουμά | |
| 3 κιλά κρεμμύδια φρέσκα ή ξηρά, ψιλοκομμένα.2 κρεμμύδια φρέσκα ή ξηρά, ψιλοκομμένα | |
| ½ κιλό χυμό λεμονιού φρέσκο ή εμπορίου.λίγο χυμό λεμονιού φρέσκο ή εμπορίου | |
| 400 γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό |
| 1. | Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα, μέχρι να ασπρίσει το νερό. |
| 2. | Ρίχνουμε την πλυμένη φάβα μέσα σε ένα νταβά βαθύ να βράζει με νερό, τόσο όσο που να σκεπάζεται η φάβα πολύ καλά, μέχρι 5 πόντους από πάνω. (Προσοχή, όσο πιο βαθύ είναι το σκεύος τόσο πιο πολύς ο κίνδυνος να κολλήσει, αλλά ούτε πλωτό πολύ δεν πρέπει να ΄ναι, για να διευκολύνει το χτύπημα). |
| 3. | Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό, ξαφρίζουμε μέχρι να καθαρίσει καλά. |
| 4. | Συγχρόνως ανακατώνουμε, μην κολλήσει. |
| 5. | Προσθέτουμε το αλάτι και τον κουρκουμά. |
| 6. | Όταν έχει βράσει, κατεβάζουμε τον νταβά από την φωτιά. |
| 7. | Προσθέτουμε το λάδι και τον χυμό του λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα. |
| 8. | Κατόπιν χτυπάμε με το μπλέντερ πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το υλικό. |
| 9. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και την πήξη και ανάλογα προσθέτουμε ό,τι ζητά. |
| 10. | Σερβίρεται ζεστή σε κάθε πιάτο ξεχωριστά γιατί όταν κρυώσει θα έχει πήξει και προσθέτουμε από πάνω από λίγο κρεμμύδι και μαϊντανό. |
| 11. | Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και από λίγο λάδι από πάνω, για εφέ. |
| 12. | Η φάβα τρώγεται ζεστή και κρύα, λαδερή και αλάδωτη. |
| 13. | Συμβουλή: |
| 14. | Όταν την μαγειρέψουμε αλάδωτη τότε προσέχουμε τα νερά να είναι λιγότερα, για να πετύχουμε καλύτερη πήξη. Τα υπόλοιπα είναι το ίδιο. |