
| 7 κιλά τραχανά350 γραμμ., τραχανά | |
| 1 ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι καφέ λάδι | |
| 3 κιλά τυρί φέτα, τριμμένο300 γραμμ. τυρί φέτα, τριμμένο | |
| 4 κιλά γάλα1 νεροπότηρο γάλα | |
| 1 κουταλιά φαγητού ρίγανη (προαιρετικά).λίγη ρίγανη (προαιρετικά) | |
| αλάτι όσο πάρειαλάτι όσο πάρει |
| 1. | Σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε νερό και το λάδι και το βάζουμε να βράσει. |
| 2. | Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε σιγά-σιγά τον τραχανά και ανακατεύουμε συνέχεια, μην κολλήσει. |
| 3. | Καθώς βράζει και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί φέτα. |
| 4. | Ανακατεύουμε συνέχεια μην σβολιάσει, για 10 λεπτά (βράζει γρήγορα) και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
| 5. | Εξακολουθούμε το ανακάτεμα, ενώ συγχρόνως ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά, μην κόψει. |
| 6. | Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας στην πηκτικότητα, προσθέτουμε νερό. |
| 7. | Προσοχή μόνο γιατί το πολύ γάλα θα αλλοιώσει τη γεύση. |
| 8. | Ακόμη το νερό θέλει προσοχή γιατί η βράση συνεχίζει και μετά το κατέβασμα από τη φωτιά. |
| 9. | Προσθέτουμε και τη ρίγανη (προαιρετικά) και ανακατεύουμε. |
| 10. | Δοκιμάζουμε το αλάτι, γιατί έχει δικό του ο τραχανάς, διορθώνουμε και σερβίρουμε. |
| 11. | Συμβουλή: |
| 12. | Ο ξινός τραχανάς γίνεται από ξινισμένο γάλα και αλεύρι. |
| 13. | Ο ξινός τραχανάς πήζει πολύ εύκολα και πιο γρήγορα από τον γλυκό (σταρένιο). |
| 14. | Όσο πιο ψιλός είναι ο τραχανάς τόσο περισσότερο πήζει. Γι’ αυτό στο τέλος προσθέτουμε νερό μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπολογίζοντας από την αρχή τις ποσότητες. |
| 15. | Όταν ρίχνουμε τον τραχανά στην κατσαρόλα που βράζει, φουσκώνει γι’ αυτό χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να στρώσει και αφού στρώσει δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά. |