
| 10 κιλά τραχανά γλυκόν, χωριάτικο600 γραμμ. τραχανά γλυκόν, χωριάτικο | |
| 2 κιλά κρεμμύδι πολτοποιημένο1 νεροπότηρο κρεμμύδι πολτοποιημένο | |
| 2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
| 500 γραμμ. ντοματοπολτό, ή 7 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη1 κουταλιά φαγητού, ντοματοπολτό, ή 3 ώριμες φρέσκες τομάτες στον τρίφτη | |
| 2 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
| 3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ., τυρί φέτα, θρυμματισμένο | |
| 3 γάλατα εβαπορέ, προαιρετικά1 γάλα εβαπορέ, προαιρετικά |
| 1. | Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, σε ένα σκεύος. |
| 2. | Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό ανακατεύοντας μην κολλήσει. |
| 3. | Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά. |
| 4. | Ρίχνουμε τον τραχανά σιγά-σιγά από ψηλά, σαν βρύση, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. |
| 5. | Μετά από 25´ λεπτά θα έχει βράσει. |
| 6. | Προσθέτουμε τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε το αλάτι, διορθώνουμε τη γεύση, ρίχνουμε αν επιθυμούμε και τα γάλατα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
| 7. | Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα. |
| 8. | Τρώγεται με πιρούνι. |
| 9. | Συμβουλή: |
| 10. | Ο γλυκός τραχανάς γίνεται από πλιγούρι και φυσικό γάλα ή και ξινισμένο, γι’ αυτό οι Κρητικοί αυτόν τον ονομάζουν ξινό. Τρώγεται δε, με πιρούνι. |
| 11. | Όσο πιο ψιλός είναι ο τραχανάς τόσο περισσότερο πήζει. Γι’ αυτό στο τέλος προσθέτουμε νερό, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. |