25 κιλά πατάτες κομμένες μπουκιές1 κιλό πατάτες κομμένες μπουκιές | |
7 κιλά κολοκυθάκια φρέσκα κομμένα μπουκιές1 κολοκυθάκι φρέσκο κομμένο μπουκιές | |
5 κιλά μελιτζάνες κομμένες μπουκιές1 μελιτζάνα κομμένη μπουκιές | |
2 κιλά καρότα κομμένα μικρά κομμάτια2 καρότα κομμένα μικρά κομμάτια | |
4 κιλά πιπεριές διάφορες κομμένες στα τέσσερα3 πιπεριές διάφορες, κομμένες στα τέσσερα | |
4 κιλά φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα κομμένα στους 3 πόντους μήκος10 φασολάκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, κομμένα στους 3 πόντους μήκος | |
2 κιλά διάφορα άλλα κηπουρικά της εποχής και της αρεσκείας (αρακά, αγκινάρες, λάχανο, κουκιά, κλπ. εκ των υπαρχόντων)λίγα διάφορα άλλα κηπουρικά της εποχής και της αρεσκείας μας (αρακά, αγκινάρες, λάχανο, κουκιά, κλπ. εκ των υπαρχόντων) | |
6 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά χονδροκομμένα4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξηρά χονδροκομμένα | |
10 κιλά ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες3 ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες | |
300 γρ. πελτέ (προαιρετικό)½ κουταλιά φαγητού πελτέ (προαιρετικό) | |
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
4 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένολίγο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
2 νεροπότηρα ψιλοκομμένο σκόρδο4 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο | |
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί | |
1 κρασοπότηρο, αλάτιαλάτι | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
½ κουταλιά φαγητού ξινόλίγο ξινό φαγητού |
1. | Στον νταβά: |
2. | Αρχικά ετοιμάζουμε τα υλικά, πλύσιμο και κόψιμο. |
3. | Σε έναν ανάλογο νταβά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι. |
4. | Προσθέτουμε τις πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα, πιπεριές, φασολάκια και άλλα κηπουρικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. |
5. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. |
6. | Αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, ώσπου να βγάλουν τα υγρά τους. |
7. | Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό, αν χρειάζεται, ίσια που να σκεπασθούν τα υλικά. |
8. | Εάν επιθυμούμε τον πελτέ είναι η ώρα να τον ρίξουμε πριν το νερό, διαλυμένο με λίγο νερό και το ξινό. |
9. | Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν, προσέχοντας μην κολλήσουν, ανακατεύοντας ή κουνώντας τον νταβά, κάπου-κάπου. |
10. | Προς το τέλος της βράσης ρίχνουμε το αλάτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και προσέχουμε μέχρι να βράσουν καλά και να εξατμισθούν τα πολλά υγρά, γι’ αυτό δεν σκεπάζουμε ξανά τον νταβά μέχρι τέλους. |
11. | Όταν είναι έτοιμα, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. |
12. | Στον φούρνο: |
13. | Μοιράζουμε ισομερώς τα υλικά όλα σε ανάλογα ταψιά (λαμαρίνες). |
14. | Δεν προσθέτουμε νερό, καθόλου. |
15. | Φουρνίζουμε στο πρόγραμμα με τον ατμό και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο αν επιθυμούμε, με τον ατμό. |
16. | Αν θέλουμε να είναι λίγο ξεροψημένο το φαγητό, στα μισά του ψησίματος, διακόπτουμε το πρόγραμμα του ατμού και συνεχίζουμε με το μισό-μισό, ή και μόνο με το ξηρό ψήσιμο. |
17. | Συμβουλή: |
18. | Το τουρλού είναι φαγητό με το οποίο κανείς μπορεί να καθαρίσει το ψυγείο του από τα κηπουρικά και άλλα φαγώσιμα υλικά, τα οποία δεν είναι δυνατόν από μόνα τους να επαρκέσουν για ένα ολοκληρωμένο φαγητό. |
19. | Τρώγεται εξίσου ευχάριστα με αρκετά υγρά όσο και με το λάδι τους μόνο, είναι ζήτημα προτιμήσεως. |
20. | Όταν δεν υπάρχουν τα αναγραφόμενα μυρωδικά μπορεί κανείς να ρίξει βάγια, μπαχάρι, κύμινο, ακόμα και κανέλα. |