Υλικά

10 κιλά γιαούρτι στραγγιστό400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
20 αγγούρια μεγάλα κομμένα κύβους ή ξύσμα χονδρό1 αγγούρι μέτριο κομμένο κύβους ή ξύσμα χονδρό
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ, λάδι
½ κρασοπότηρο ξύδι λευκό1 κουταλιά γλυκού, ξύδι λευκό
1 κρασοπότηρο περίπου, σκόρδο πολτοποιημένο 2 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο
½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο1 κουταλιά φαγητού, άνηθο ψιλοκομμένο
½ ρακοπότηρο ρακί (προαιρετικά)½ κουταλάκι γλυκού ρακί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Κόβουμε το αγγούρι αρκετές ώρες νωρίτερα, το αλατίζουμε και το βάζουμε να στραγγίσουν τα υγρά του.
2.Ρίχνουμε το γιαούρτι σε μια λεκάνη κατάλληλη.
3.Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λάδι, το μισό ξύδι, (το ρακί) και τον άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4.Προσθέτουμε τέλος και το αγγούρι στυμμένο και στραγγισμένο καλά.
5.Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού το αγγούρι, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε αναλόγως και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστεί κρύο.
6.Συμβουλή:
7.Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και συνδυάζεται με όλα τα στερεά φαγητά (ψάρια, παστίτσια, μουσακάδες, τηγανιτά, σφουγγάτα κλπ.).
8.Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να μην έχει καθόλου υγρά.