
| 10 κιλά γιαούρτι στραγγιστό400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό | |
| 20 αγγούρια μεγάλα κομμένα κύβους ή ξύσμα χονδρό1 αγγούρι μέτριο κομμένο κύβους ή ξύσμα χονδρό | |
| 1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ, λάδι | |
| ½ κρασοπότηρο ξύδι λευκό1 κουταλιά γλυκού, ξύδι λευκό | |
| 1 κρασοπότηρο περίπου, σκόρδο πολτοποιημένο 2 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο | |
| ½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
| 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο1 κουταλιά φαγητού, άνηθο ψιλοκομμένο | |
| ½ ρακοπότηρο ρακί (προαιρετικά)½ κουταλάκι γλυκού ρακί (προαιρετικά) |
| 1. | Κόβουμε το αγγούρι αρκετές ώρες νωρίτερα, το αλατίζουμε και το βάζουμε να στραγγίσουν τα υγρά του. |
| 2. | Ρίχνουμε το γιαούρτι σε μια λεκάνη κατάλληλη. |
| 3. | Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λάδι, το μισό ξύδι, (το ρακί) και τον άνηθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
| 4. | Προσθέτουμε τέλος και το αγγούρι στυμμένο και στραγγισμένο καλά. |
| 5. | Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού το αγγούρι, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε αναλόγως και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστεί κρύο. |
| 6. | Συμβουλή: |
| 7. | Το τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και συνδυάζεται με όλα τα στερεά φαγητά (ψάρια, παστίτσια, μουσακάδες, τηγανιτά, σφουγγάτα κλπ.). |
| 8. | Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να μην έχει καθόλου υγρά. |