Υλικά

10-15 μεγάλα λάχανα (κοινώς μάπα, καρμπολάχανο), κατά προτίμηση αφράτα (όχι συμπαγή)1 μέτριο λάχανο (κοινώς μάπα, καρμπολάχανο), κατά προτίμηση αφράτα (όχι συμπαγή)
Για την γέμιση (σύμβραση):Για την γέμιση (σύμβραση):
5 κιλά ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει300 γραμμ. ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει
9 κιλά τόνο (προαιρετικά)200 γραμμ. τόνο (προαιρετικά)
5 κιλά κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, ψιλοκομμένα1 νεροπότηρο κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κιλά καρότα τριμμένα3 καρότα τριμμένα
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
2 κιλά φυσικό χυμό λεμονιού για το αυγολέμονο1 φλυτζάνι καφέ, φυσικό χυμό λεμονιού για το αυγολέμονο
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
1 κιλό άνηθο ψιλοκομμένο για την σύμβραση και άλλο τόσο για το γαρνίρισμα1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο για την σύμβραση και άλλο τόσο για το γαρνίρισμα
Για το αυγολέμονο:Για το αυγολέμονο:
Βλέπε τη σχετική συνταγή.Βλέπε τη σχετική συνταγή.

Εκτέλεση

1.Τα λάχανα:
2.Από την προηγούμενη ημέρα καθαρίζουμε τα λάχανα αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι τους και το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών τμημάτων.
3.Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε μεγάλο σκληρό μαχαίρι, το οποίο βυθίζουμε στο πίσω μέρος (κοτσάνι) του λάχανου μέχρι το κέντρο της διαμέτρου του, γυρίζοντάς το κυκλικά.
4.Σε ανάλογο σκεύος βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι να βράσει.
5.Βυθίζουμε όσα λάχανα χωρούν, με την τρύπα που δημιουργήσαμε στο κοτσάνι προς τα κάτω και αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά.
6.Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε τρυπητό καλύτερα ή σε ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7.Όταν κρυώσουν βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο, πιάνοντάς το από το χονδρό μέρος.
8.Πάνω σε ένα ξύλο αφαιρούμε τα τυχόν εναπομείναντα σκληρά τμήματα-νεύρα και τα αποθηκεύουμε σε ένα ταψί.
9.Στην περίπτωση που το κεντρικό μέρος του λάχανου δεν έχει μαλακώσει επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του βρασίματος, μέχρι να ξεχωρίσουμε την επιθυμητή ποσότητα των υγειών λαχανόφυλλων.
10.Η γέμιση (σύμβραση):
11.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα και το πιπέρι και τσιγαρίζουμε.
12.Σβήνουμε με το κρασί ανακατεύοντας.
13.Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο καλά και τσιγαρίζουμε για λίγο, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
14.Σκορπίζουμε από πάνω τον τόνο, τον άνηθο και το αλάτι και προσθέτουμε νερό όσο πάρει, μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας.
15.Ανακατεύουμε ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά και σβήνουμε τη φωτιά.
16.Προσοχή δεν πρέπει να βράσει τελείως το ρύζι, αλλά να κρατάει.
17.Σκεπάζουμε με ένα πανί μέχρι να αρχίσουμε το στρώσιμο.
18.Γέμισμα-Στρώσιμο:
19.Παίρνουμε ανάλογα ταψιά με την ποσότητα του φαγητού.
20.Περιχύνουμε με λίγο λάδι σε όλη την επιφάνεια της βάσης του νταβά και στρώνουμε μία καλή-παχιά στρώση με λαχανόφυλλα.
21.Απλώνουμε ομοιόμορφα μία στρώση γέμιση στην επιφάνειά τους και κατόπιν καλύπτουμε με λεπτή στρώση λαχανόφυλλων, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μέχρι να τελειώσουμε όλη την γέμιση, σαν να κάνουμε πίττα.
22.Μετά την πρώτη στρώση οι επόμενες πρέπει να είναι πιο λεπτές και τα φύλλα και η γέμιση.
23.Τελειώνοντας το στρώσιμο καλύπτουμε με παχιά τελευταία στρώση λαχανόφυλλων ρίχνοντας και πολύ λίγο νερό (2 νεροπότηρα, ανάλογα πόσο κρατάει το ρύζι), στο κάθε ταψί.
24.Περιχύνουμε 200 γραμμ. λάδι συνολικά σε κάθε ταψί, αλατίζουμε ελαφρώς και ψήνουμε στον ατμό για 45 λεπτά.
25.Όταν είναι έτοιμα κόβουμε μερίδες τετράγωνες.
26.Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο το οποίο περιχύνουμε ισόποσα σε όλα τα ταψιά.
27.Κουνάμε κυκλικά το κάθε ταψί να ενωθούν οι γεύσεις και να εισχωρήσει το αυγολέμονο ανάμεσα στην κάθε μερίδα.
28.Σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι και σερβίρουμε ζεστό, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο άνηθο.
29.Ένας άλλος τρόπος είναι να περιχύσουμε το αυγολέμονο στην κάθε μερίδα ξεχωριστά, κατά το σερβίρισμα.
30.Συμβουλή:
31.Αυτό το φαγητό γίνεται πολύ εξαιρετικό και με σάλτσα την οποία ρίχνουμε στο κάθε ταψί πριν το φούρνισμα.
32.Το βράσιμο των λάχανων δεν πρέπει να μας απασχολεί διότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φύλλα χονδρά, λεπτά, κατεστραμμένα κλπ, αρκεί να είναι βρασμένα.
33.Όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε νηστήσιμα, δεν βάζουμε τόνο ούτε το αυγολέμονο.
34.Αντί για αυγολέμονο μπορούμε να κάνουμε μια πηχτή κρέμα με πατάτα, λάχανο, καρότα κλπ. κηπουρικά, ακόμη και αλάδωτο με ταχίνι, την οποία περιχύνουμε κατά το σερβίρισμα στην κάθε μερίδα.