4 κιλά ρύζι | |
3 κιλά ζάχαρη | |
25 κιλά νερό | |
1 ½ κιλό ταχίνι | |
1 κουταλιά σούπας αλάτι ψιλό | |
3 βανίλιες | |
φλούδες 4 λεμονιών | |
αποξηραμένα φρούτα, βερίκοκα, νεκταρίνια, σύκα, σταφίδες, κ.λπ. σε πολύ μικρά κομματάκια, προαιρετικά | |
κανέλα σκόνη ή οτιδήποτε προτιμούμε, για γαρνίρισμα | |
1 κιλό ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους για γαρνίρισμα, προαιρετικά |
1. | Σε ένα ανάλογο σκεύος ρίχνουμε το νερό με το αλάτι και τις φλούδες των λεμονιών (και τα αποξηραμένα φρούτα αν επιθυμούμε), για δέκα λεπτά να βράσουν. |
2. | Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο καλά. |
3. | Αφήνουμε να βράσει δέκα λεπτά ανακατεύοντας κάπου-κάπου. |
4. | Βγάζουμε τις φλούδες των λεμονιών και τις στείβουμε μέσα στο ρύζι. |
5. | Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά. |
6. | Αφήνουμε λίγο ακόμη να μαλακώσει το ρύζι, όχι όμως πάνω από 15´ λεπτά. |
7. | Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. |
8. | Προσθέτουμε τη βανίλια και το ταχίνι λίγο-λίγο, μην κόψει και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει. |
9. | Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα, προσθέτουμε λίγο νερό. |
10. | Προσοχή γιατί το ρύζι θα συνεχίσει να απορροφά νερά μέχρι να κρυώσει. |
11. | Το σκεπάζουμε για 5´ λεπτά, με ένα πανί, για να αργάσει. |
12. | Σερβίρουμε πριν αρχίσει να κρυώνει σε βρεγμένα μπολ. |
13. | Γαρνίρουμε με λίγη κανέλα σκόνη, ή καρύδα τριμμένη ή σοκολάτα ή γύρη ή ξηρούς καρπούς ή με οτιδήποτε επιθυμούμε. |
14. | Συμβουλή: |
15. | Το ταχινόρυζο τούτο είναι στην εμφάνιση ακόμη και στη γεύση, όταν έχει επιτυχία, σαν ρυζόγαλο και θρεπτικότατο. |
16. | Είναι νηστίσιμο και τρώγεται ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα. |
17. | Η επιτυχία του είναι στο να δέσει χωρίς νισεστέ και στην γεύση του να μην έχει έντονο το ταχίνι. |
18. | Στην σημερινή εποχή που υπάρχουν νηστήσιμα γάλατα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για νερό. |
19. | Ακόμη μπορούμε να δημιουργήσουμε γάλα μουλιάζοντας για 1 ώρα βρώμη αποφλοιωμένη και εν συνεχεία την κτυπάμε στο μπλέντερ, αντικαθιστώντας το νερό. |