10 κιλά πατάτες μέτριες καθαρισμένες4 πατάτες μέτριες καθαρισμένες | |
½ κρασοπότηρο πολτοποιημένο σκόρδο3 δόντια πολτοποιημένο σκόρδο | |
1 ½ κιλό χυμό λεμονιού1 φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού | |
½ κρασοπότηρο ξύδι1 κουταλιά φαγητού, ξύδι | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
2 κιλά ταραμά κόκκινο ή άσπρο½ κρασοπότηρο ταραμά κόκκινο ή άσπρο | |
1 νεροπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι½ φλυτζάνι καφέ, πολτοποιημένο κρεμμύδι |
1. | Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) και τις βράζουμε σε σκεύος ή καλύτερα στον ατμό. |
2. | Στραγγίζουμε αν έχουν νερά και όπως είναι καυτές, τις ρίχνουμε στο μίξερ με δόσεις αν δεν χωράνε όλες μαζί. |
3. | Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο από όλα τα υλικά. |
4. | Χτυπάμε πολύ καλά και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να διευκολύνουμε το χτύπημα. |
5. | Τέλος ενώνουμε το υλικό ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθεί. |
6. | Γαρνίρεται με ελιές, τουρσί, μαϊδανό, πιπεριές φλωρίνης κλπ. |
7. | Σερβίρεται κρύος, χύμα ή σε σχηματισμό, συνοδεύοντας όλα τα φαγητά. |
8. | Συμβουλή: |
9. | Η ταραμοσαλάτα πρέπει να είναι πηχτή τόσο που να στέκεται και να κόβεται με μαχαίρι και να μην λασπώνει. |
10. | Η ρευστή ταραμοσαλάτα έχει προβλήματα στο σερβίρισμα και στην κατανάλωση. |
11. | Είναι κυρίως Σαρακοστιανή σαλάτα. |
12. | Αντί για πατάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί μπαγιάτικο, το οποίο μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό, το στείβουμε και συνεχίζουμε όπως και με την πατάτα. |