Υλικά

10 κιλά πατάτες μέτριες καθαρισμένες4 πατάτες μέτριες καθαρισμένες
½ κρασοπότηρο πολτοποιημένο σκόρδο3 δόντια πολτοποιημένο σκόρδο
1 ½ κιλό χυμό λεμονιού1 φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού
½ κρασοπότηρο ξύδι1 κουταλιά φαγητού, ξύδι
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
2 κιλά ταραμά κόκκινο ή άσπρο½ κρασοπότηρο ταραμά κόκκινο ή άσπρο
1 νεροπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι½ φλυτζάνι καφέ, πολτοποιημένο κρεμμύδι

Εκτέλεση

1.Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) και τις βράζουμε σε σκεύος ή καλύτερα στον ατμό.
2.Στραγγίζουμε αν έχουν νερά και όπως είναι καυτές, τις ρίχνουμε στο μίξερ με δόσεις αν δεν χωράνε όλες μαζί.
3.Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο από όλα τα υλικά.
4.Χτυπάμε πολύ καλά και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να διευκολύνουμε το χτύπημα.
5.Τέλος ενώνουμε το υλικό ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθεί.
6.Γαρνίρεται με ελιές, τουρσί, μαϊδανό, πιπεριές φλωρίνης κλπ.
7.Σερβίρεται κρύος, χύμα ή σε σχηματισμό, συνοδεύοντας όλα τα φαγητά.
8.Συμβουλή:
9.Η ταραμοσαλάτα πρέπει να είναι πηχτή τόσο που να στέκεται και να κόβεται με μαχαίρι και να μην λασπώνει.
10.Η ρευστή ταραμοσαλάτα έχει προβλήματα στο σερβίρισμα και στην κατανάλωση.
11.Είναι κυρίως Σαρακοστιανή σαλάτα.
12.Αντί για πατάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί μπαγιάτικο, το οποίο μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό, το στείβουμε και συνεχίζουμε όπως και με την πατάτα.