Υλικά

10 κιλά ψωμί μπαγιάτικο½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο.
5 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, ή 1 κιλό ξερά πολτοποιημένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, ή 2 ξερά πολτοποιημένα
2 κιλά πρασολίθρες (άγρια πράσα), ή πράσα κανονικά, ψιλοκομμένα2 πρασολίθρες (άγρια πράσα), ή ½ πράσο, ψιλοκομμένο
5 κιλά ταραμά200 γραμμ. ταραμά
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο άνηθολίγο ψιλοκομμένο άνηθο
1 νεροπότηρα ψιλοκομμένο δυόσμο.λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κρασοπότηρο τριμμένο σκόρδο3 δόντια τριμμένο σκόρδο
Ρίγανηρίγανη
Πιπέριπιπέρι
300 γραμμ. χυμό λεμόνιλίγο χυμό λεμόνι
Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα στο τηγάνιλίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα στο τηγάνι
Λίγο φρυγανιά τριμμένηλίγο φρυγανιά, τριμμένη

Εκτέλεση

1.Μουσκεύουμε το ψωμί σε χλιαρό νερό, καλά.
2.Το στραγγίζουμε καλά, να φύγει το νερό, σε ένα τρυπητό για μισή ώρα.
3.Στείβουμε με τα χέρια μας λίγο-λίγο το ψωμί, αφαιρώντας τα τυχόν σκληρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε ανάλογη λεκάνη.
4.Προσθέτουμε μέσα στην λεκάνη τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα μυρωδικά όλα και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
5.Σε μία άλλη λεκάνη ρίχνουμε τον ταραμά με το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε να ενωθεί το μείγμα.
6.Όλο αυτό το προσθέτουμε στη μεγάλη λεκάνη με το ψωμί και τα λοιπά υλικά.
7.Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά κατά προτίμηση, -όσο πάρει- ώστε να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται.
8.Πλάθουμε κεφτέδες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
9.Σερβίρονται ζεστοί και συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες και κηπουρικά.
10.Συμβουλή:
11.Μπορούμε να τους ψήσουμε και στον φούρνο στους 180 βαθμούς, σε λαδωμένο ταψί.
12.Σήμερα, που υπάρχουν τα μηχανήματα, δεν χρειάζεται μούλιασμα το ψωμί αλλά αφού το καταψύξουμε, το κόβουμε μικρά κομμάτια και το αλέθουμε στο μπλέντερ.