10 κιλά ψωμί μπαγιάτικο½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο. | |
5 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, ή 1 κιλό ξερά πολτοποιημένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, ή 2 ξερά πολτοποιημένα | |
2 κιλά πρασολίθρες (άγρια πράσα), ή πράσα κανονικά, ψιλοκομμένα2 πρασολίθρες (άγρια πράσα), ή ½ πράσο, ψιλοκομμένο | |
5 κιλά ταραμά200 γραμμ. ταραμά | |
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι | |
1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο άνηθολίγο ψιλοκομμένο άνηθο | |
1 νεροπότηρα ψιλοκομμένο δυόσμο.λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο | |
1 κρασοπότηρο τριμμένο σκόρδο3 δόντια τριμμένο σκόρδο | |
Ρίγανηρίγανη | |
Πιπέριπιπέρι | |
300 γραμμ. χυμό λεμόνιλίγο χυμό λεμόνι | |
Λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα στο τηγάνιλίγο αλεύρι, για το αλεύρωμα στο τηγάνι | |
Λίγο φρυγανιά τριμμένηλίγο φρυγανιά, τριμμένη |
1. | Μουσκεύουμε το ψωμί σε χλιαρό νερό, καλά. |
2. | Το στραγγίζουμε καλά, να φύγει το νερό, σε ένα τρυπητό για μισή ώρα. |
3. | Στείβουμε με τα χέρια μας λίγο-λίγο το ψωμί, αφαιρώντας τα τυχόν σκληρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε ανάλογη λεκάνη. |
4. | Προσθέτουμε μέσα στην λεκάνη τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα μυρωδικά όλα και το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. |
5. | Σε μία άλλη λεκάνη ρίχνουμε τον ταραμά με το λάδι και το λεμόνι και ανακατεύουμε να ενωθεί το μείγμα. |
6. | Όλο αυτό το προσθέτουμε στη μεγάλη λεκάνη με το ψωμί και τα λοιπά υλικά. |
7. | Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά κατά προτίμηση, -όσο πάρει- ώστε να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. |
8. | Πλάθουμε κεφτέδες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. |
9. | Σερβίρονται ζεστοί και συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες και κηπουρικά. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Μπορούμε να τους ψήσουμε και στον φούρνο στους 180 βαθμούς, σε λαδωμένο ταψί. |
12. | Σήμερα, που υπάρχουν τα μηχανήματα, δεν χρειάζεται μούλιασμα το ψωμί αλλά αφού το καταψύξουμε, το κόβουμε μικρά κομμάτια και το αλέθουμε στο μπλέντερ. |