300 αυγά15 αυγά | |
15 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι φρέσκο10 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα | |
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό | |
5 γάλατα εβαπορέ (προαιρετικά)½ κουτί γάλα εβαπορέ, (προαιρετικά) | |
6 κιλά, τυρί φέτα τριμμένο200 γραμμ. τυρί φέτα, τριμμένο | |
2/3 νεροπότηρο πολτοποιημένο σκόρδο3 δόντια πολτοποιημένο σκόρδο | |
½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
½ κρασοπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
½ κιλό λάδι, για την επιφάνειαλίγο λάδι, για την επιφάνεια | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
300 γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκο |
1. | Σε ανάλογη λεκάνη σπάζουμε τα αυγά όλα. Τα χτυπάμε πολύ καλά, προσθέτοντας και τα γάλατα χωρίς αραίωση, όπως είναι. |
2. | Περιμένουμε να γίνει η σύμβραση. |
3. | Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι για να κάνουμε την σύμβραση. |
4. | Τσιγαρίζουμε καλά, με προσοχή μην καούν. |
5. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. |
6. | Προσθέτουμε τον μαϊντανό-δυόσμο, το σκόρδο, το αλάτι, τη ρίγανη και ό,τι άλλο μπαχαρικό προτιμάμε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. |
7. | Χτυπάμε για τελευταία φορά τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στον νταβά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε πολύ καλά και συνέχεια να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλήσουν. |
8. | Αμέσως ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. |
9. | Όταν αρχίσει να σφίγγει το μείγμα προσθέτουμε και το γάλα αν θέλουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. |
10. | Μόλις σφίξει στον επιθυμητό βαθμό, κατεβάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα για λίγο, διότι συνεχίζει η βράση. |
11. | Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Αυτό το φαγητό είναι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, διότι έχει σχέση με ένα θαύμα του Αγίου. |
14. | Είναι φαγητό πολύ βαρύ για το στομάχι τις βραδινές ώρες. |
15. | Προσοχή δεν το σκεπάζουμε μετά το κατέβασμα από τη φωτιά, διότι θα νερώσει. |
16. | Υπάρχει πιθανότητα να βγάλει νερά, μην το φοβηθείτε. Στο σερβίρισμα προσέχουμε, σερβίροντας με τρυπητή κουτάλα. |
17. | Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει στον φούρνο. Μετά από ένα ελαφρύ τσιγάρισμα μοιράζουμε την σύμβραση σε ανάλογη λαμαρίνα, ρίχνουμε και τα αυγά και το τυρί, ανακατεύουμε και φουρνίζουμε στους 180°, για μία ώρα. Τεμαχίζεται σαν το παστίτσιο και σερβίρεται ζεστό. |
18. | Και στις δύο περιπτώσεις μαγειρέματος, στο σερβίρισμα, μπορούμε να γαρνίρουμε με τριμμένο κασέρι την κάθε μερίδα. |