
| 45 κιλά πατάτες καθαρισμένες5 πατάτες καθαρισμένες | |
| 300 αυγά15 αυγά | |
| 7 γάλατα εβαπορέ½ κουτί γάλα, εβαπορέ | |
| 7 κιλά τυρί, φέττα τριμμένο200 γραμμ. τυρί φέτα, τριμμένο | |
| 2 κιλά, κασσέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας150 γραμμ., κασέρι μαλακό, της προτιμήσεώς μας | |
| 2 κρασοπότηρα αλάτι, ψιλόαλάτι ψιλό | |
| 4 κιλά ντομάτες φρέσκες, κομμένες πολύ λεπτές φαρδιές φέτες (για επικάλυψη)3 ντομάτες φρέσκες κομμένες, πολύ λεπτές φαρδιές φέτες (για επικάλυψη) | |
| 1 νεροπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
| ½ κιλό λάδι για την επιφάνεια2 κουταλιές φαγητού, λάδι για την επιφάνεια | |
| λάδι για το τηγάνισμαλάδι για το τηγάνισμα | |
| 300 γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκο |
| 1. | Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε μπαστουνάκια και πλένουμε ξανά τις κομμένες πατάτες για να φύγει το πολύ άμυλο και τις στραγγίζουμε από τα νερά τους. |
| 2. | Αλατίζουμε και τηγανίζουμε καλά, χωρίς να ξεραθούν τα πατατάκια. |
| 3. | Προσοχή στο αλάτι, διότι θα πέσουν και τα τυριά. |
| 4. | Ρίχνουμε τα πατατάκια στην φριτέζα, όταν παύσει να σιγοψιθυρίζει το καμένο λάδι (σπορέλαιο), διότι εάν πρώτα δεν κάψει το λάδι, θα κολλήσουν και θα γίνουν μία μάζα. |
| 5. | Τηγανίζονται σε 13´ λεπτά της ώρας, με ένα ενδιάμεσο ελαφρύ ανακάτεμα. |
| 6. | Μοιράζουμε ισόποσα τα τηγανισμένα πατατάκια σε ανάλογη λαμαρίνα, αφού προηγουμένως τη λαδώσουμε. |
| 7. | Όσο τηγανίζονται τα πατατάκια, σπάζουμε τα αυγά σε λεκάνη. |
| 8. | Ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα αυγά, το γάλα και χτυπάμε με το σύρμα, ώστε να είναι έτοιμα. |
| 9. | Παράλληλα τρίβουμε τα δύο είδη τυριών και τα ενώνουμε μεταξύ τους. |
| 10. | Ρίχνουμε τα τυριά, τον μαϊντανό και τη ρίγανη στα πατατάκια που έχουμε στη λαμαρίνα, ανακατεύουμε και στρώνουμε. |
| 11. | Κατόπιν ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στη λαμαρίνα. |
| 12. | Ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά ισόποσα, σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας. |
| 13. | Στρώνουμε ελαφρά τις κομμένες ντομάτες στην επιφάνεια των υλικών, προσέχοντας να μην βουλιάξουν μέσα στα υλικά. |
| 14. | Τέλος περιχύνουμε το γάλα (χωρίς να το αραιώσουμε) και ραντίζουμε κυρίως τις γωνίες, με λάδι. |
| 15. | Ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 180°, για μία ώρα. |
| 16. | Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν το σκεπάζουμε καθόλου, μέχρι να σερβίρουμε. |
| 17. | Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό. |
| 18. | Συμβουλή: |
| 19. | Η ανωτέρω, είναι μια γενική συνταγή. Όμως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά μαζί με τα πατατάκια. |
| 20. | Τέτοια υλικά είναι: μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες, κρεμμύδια ξηρά ή φρέσκα καλύτερα, μελιτζάνες, καρότα, οποιοδήποτε κηπουρικό της επιθυμίας μας, ακόμη και διάφορα ψάρια. |
| 21. | Όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύουν της πατάτας, τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρώς πλην της ντομάτας και τα προσθέτουμε. |
| 22. | Όμως το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εκ των ανωτέρω υλικών χωρίς τις πατάτες ή με λιγότερα από τα υπόλοιπα υλικά. |
| 23. | Οι πατάτες μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχέδιο π.χ. κύβους, όχι μόνο μπαστούνια, αρκεί να είναι μικρά τεμάχια. |
| 24. | Εάν τα τυριά είναι ελαφριά στο αλάτι, τότε πρέπει να ρίξουμε το ανάλογο αλάτι στα αυγά, πριν τα χτυπήσουμε. |
| 25. | Χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες, εάν τα υλικά είναι περισσότερα από τα αυγά τότε έχουμε ένα ξηρό φαγητό και θα σκορπίζει στο σερβίρισμα. |
| 26. | Πρέπει τα αυγά να σκεπάζουν καλά τα υλικά χωρίς να περισσεύουν, διότι τότε θα έχουμε πάλι πρόβλημα, θα σηκωθούν τα υλικά επάνω και τα αυγά θα καθίσουν κάτω. |
| 27. | Προσοχή δεν τρώγεται κρύο ευχάριστα, χάνει την γεύση του και δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι, γι’ αυτό και λέγεται και «στούμπος». |