Υλικά

45 κιλά πατάτες καθαρισμένες5 πατάτες καθαρισμένες
300 αυγά15 αυγά
7 γάλατα εβαπορέ½ κουτί γάλα, εβαπορέ
7 κιλά τυρί, φέττα τριμμένο200 γραμμ. τυρί φέτα, τριμμένο
2 κιλά, κασσέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας150 γραμμ., κασέρι μαλακό, της προτιμήσεώς μας
2 κρασοπότηρα αλάτι, ψιλόαλάτι ψιλό
4 κιλά ντομάτες φρέσκες, κομμένες πολύ λεπτές φαρδιές φέτες (για επικάλυψη)3 ντομάτες φρέσκες κομμένες, πολύ λεπτές φαρδιές φέτες (για επικάλυψη)
1 νεροπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη
½ κιλό λάδι για την επιφάνεια2 κουταλιές φαγητού, λάδι για την επιφάνεια
λάδι για το τηγάνισμαλάδι για το τηγάνισμα
300 γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκο

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε μπαστουνάκια και πλένουμε ξανά τις κομμένες πατάτες για να φύγει το πολύ άμυλο και τις στραγγίζουμε από τα νερά τους.
2.Αλατίζουμε και τηγανίζουμε καλά, χωρίς να ξεραθούν τα πατατάκια.
3.Προσοχή στο αλάτι, διότι θα πέσουν και τα τυριά.
4.Ρίχνουμε τα πατατάκια στην φριτέζα, όταν παύσει να σιγοψιθυρίζει το καμένο λάδι (σπορέλαιο), διότι εάν πρώτα δεν κάψει το λάδι, θα κολλήσουν και θα γίνουν μία μάζα.
5.Τηγανίζονται σε 13´ λεπτά της ώρας, με ένα ενδιάμεσο ελαφρύ ανακάτεμα.
6.Μοιράζουμε ισόποσα τα τηγανισμένα πατατάκια σε ανάλογη λαμαρίνα, αφού προηγουμένως τη λαδώσουμε.
7.Όσο τηγανίζονται τα πατατάκια, σπάζουμε τα αυγά σε λεκάνη.
8.Ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα αυγά, το γάλα και χτυπάμε με το σύρμα, ώστε να είναι έτοιμα.
9.Παράλληλα τρίβουμε τα δύο είδη τυριών και τα ενώνουμε μεταξύ τους.
10.Ρίχνουμε τα τυριά, τον μαϊντανό και τη ρίγανη στα πατατάκια που έχουμε στη λαμαρίνα, ανακατεύουμε και στρώνουμε.
11.Κατόπιν ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στη λαμαρίνα.
12.Ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά ισόποσα, σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας.
13.Στρώνουμε ελαφρά τις κομμένες ντομάτες στην επιφάνεια των υλικών, προσέχοντας να μην βουλιάξουν μέσα στα υλικά.
14.Τέλος περιχύνουμε το γάλα (χωρίς να το αραιώσουμε) και ραντίζουμε κυρίως τις γωνίες, με λάδι.
15.Ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 180°, για μία ώρα.
16.Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν το σκεπάζουμε καθόλου, μέχρι να σερβίρουμε.
17.Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό.
18.Συμβουλή:
19.Η ανωτέρω, είναι μια γενική συνταγή. Όμως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά μαζί με τα πατατάκια.
20.Τέτοια υλικά είναι: μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες, κρεμμύδια ξηρά ή φρέσκα καλύτερα, μελιτζάνες, καρότα, οποιοδήποτε κηπουρικό της επιθυμίας μας, ακόμη και διάφορα ψάρια.
21.Όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύουν της πατάτας, τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρώς πλην της ντομάτας και τα προσθέτουμε.
22.Όμως το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εκ των ανωτέρω υλικών χωρίς τις πατάτες ή με λιγότερα από τα υπόλοιπα υλικά.
23.Οι πατάτες μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχέδιο π.χ. κύβους, όχι μόνο μπαστούνια, αρκεί να είναι μικρά τεμάχια.
24.Εάν τα τυριά είναι ελαφριά στο αλάτι, τότε πρέπει να ρίξουμε το ανάλογο αλάτι στα αυγά, πριν τα χτυπήσουμε.
25.Χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες, εάν τα υλικά είναι περισσότερα από τα αυγά τότε έχουμε ένα ξηρό φαγητό και θα σκορπίζει στο σερβίρισμα.
26.Πρέπει τα αυγά να σκεπάζουν καλά τα υλικά χωρίς να περισσεύουν, διότι τότε θα έχουμε πάλι πρόβλημα, θα σηκωθούν τα υλικά επάνω και τα αυγά θα καθίσουν κάτω.
27.Προσοχή δεν τρώγεται κρύο ευχάριστα, χάνει την γεύση του και δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι, γι’ αυτό και λέγεται και «στούμπος».