1 κιλό ηλιέλαιο1 φλυτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο | |
10 κιλά διάφορα τυριά τριμμένα, (Εμμεντάλ, Ρεγγάτο, Γκούντα και διάφορα κασέρια μαλακά)400 γραμμ. διάφορα τυριά τριμμένα, (εμμεντάλ, ρεγγάτο, γκούντα και διάφορα κασέρια μαλακά) | |
3 κιλά τυρί φέτα τριμμένη100 γραμμ., τυρί φέτα τριμμένη | |
6 λίτρα κρέμα γάλακτος ουδέτερη½ λίτρο κρέμα γάλακτος ουδέτερη | |
10 σακουλάκια ψωμί για τοστ ή οποιοδήποτε ψωμί της αρεσκείας μας1 σακουλάκι ψωμί για τοστ ή οποιοδήποτε ψωμί της αρεσκείας μας, (όσο πάρει) | |
3 κουταλιές φαγητού τριμμένο μοσχοκάρυδολίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο | |
3 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο |
1. | Με ένα πινέλο αλείφουμε λάδι το ανάλογο ταψί, όλη την εσωτερική επιφάνεια. |
2. | Στρώνουμε φέτες ψωμί, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και τις ραντίζουμε με το λάδι. |
3. | Σε μία λεκάνη ενώνουμε τα τριμμένα κασέρια, τη φέτα, τον δυόσμο και το μοσχοκάρυδο. |
4. | Τα ανακατεύουμε απαλά, να πάνε παντού όλα τα υλικά. |
5. | Μοιράζουμε σε τρία ίσια μέρη την ποσότητα. |
6. | Ρίχνουμε το ένα μέρος πάνω στις λαδωμένες φέτες του ψωμιού. |
7. | Ξαναστρώνουμε ψωμί, το αλείφουμε με λάδι και ξαναρίχνουμε το δεύτερο μέρος των τυριών. |
8. | Ξαναστρώνουμε ψωμί, το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος των τυριών. |
9. | Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος, στο επάνω μέρος του ταψιού, και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να ρουφήξουν τα υγρά. |
10. | Μετά ψήνουμε στον φούρνο στους 190° για 20´ και πλέον, μέχρι να ροδίσουν. |
11. | Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται από ντομάτα και διάφορα κηπουρικά. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Το ίδιο φαγητό γίνεται με πολλές παραλλαγές. |
14. | Τα σουφλέ γίνονται με διάφορα υλικά εκτός από ψωμί, όπως διάφορα μακαρόνια, λαζάνια, κουνουπίδι, μπρόκολο, γίγαντες ή φασόλια, μελιτζάνες κλπ. |
15. | Μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα τυριά και άλλα υλικά της αρεσκείας μας όπως τόνο, μανιτάρια, σολομό, κηπουρικά ψιλοκομμένα κ.λπ. |
16. | Ακόμη μπορούμε να ρίξουμε και 3 αυγά για την ποσότητα αυτή, χτυπημένα και ανακατεμένα με τα τυριά. Όμως, το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό. |
17. | Όλα τα υλικά και τα ψωμιά τα τοποθετούμε στο ταψί με τρόπο απαλό, να μην πατιούνται. Έτσι πετυχαίνει καλύτερα το ψήσιμο και το αποτέλεσμα είναι απαλό. |