Υλικά

1 κιλό ηλιέλαιο1 φλυτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
10 κιλά διάφορα τυριά τριμμένα, (Εμμεντάλ, Ρεγγάτο, Γκούντα και διάφορα κασέρια μαλακά)400 γραμμ. διάφορα τυριά τριμμένα, (εμμεντάλ, ρεγγάτο, γκούντα και διάφορα κασέρια μαλακά)
3 κιλά τυρί φέτα τριμμένη100 γραμμ., τυρί φέτα τριμμένη
6 λίτρα κρέμα γάλακτος ουδέτερη½ λίτρο κρέμα γάλακτος ουδέτερη
10 σακουλάκια ψωμί για τοστ ή οποιοδήποτε ψωμί της αρεσκείας μας1 σακουλάκι ψωμί για τοστ ή οποιοδήποτε ψωμί της αρεσκείας μας, (όσο πάρει)
3 κουταλιές φαγητού τριμμένο μοσχοκάρυδολίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
3 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Με ένα πινέλο αλείφουμε λάδι το ανάλογο ταψί, όλη την εσωτερική επιφάνεια.
2.Στρώνουμε φέτες ψωμί, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και τις ραντίζουμε με το λάδι.
3.Σε μία λεκάνη ενώνουμε τα τριμμένα κασέρια, τη φέτα, τον δυόσμο και το μοσχοκάρυδο.
4.Τα ανακατεύουμε απαλά, να πάνε παντού όλα τα υλικά.
5.Μοιράζουμε σε τρία ίσια μέρη την ποσότητα.
6.Ρίχνουμε το ένα μέρος πάνω στις λαδωμένες φέτες του ψωμιού.
7.Ξαναστρώνουμε ψωμί, το αλείφουμε με λάδι και ξαναρίχνουμε το δεύτερο μέρος των τυριών.
8.Ξαναστρώνουμε ψωμί, το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος των τυριών.
9.Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος, στο επάνω μέρος του ταψιού, και αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να ρουφήξουν τα υγρά.
10.Μετά ψήνουμε στον φούρνο στους 190° για 20´ και πλέον, μέχρι να ροδίσουν.
11.Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται από ντομάτα και διάφορα κηπουρικά.
12.Συμβουλή:
13.Το ίδιο φαγητό γίνεται με πολλές παραλλαγές.
14.Τα σουφλέ γίνονται με διάφορα υλικά εκτός από ψωμί, όπως διάφορα μακαρόνια, λαζάνια, κουνουπίδι, μπρόκολο, γίγαντες ή φασόλια, μελιτζάνες κλπ.
15.Μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα τυριά και άλλα υλικά της αρεσκείας μας όπως τόνο, μανιτάρια, σολομό, κηπουρικά ψιλοκομμένα κ.λπ.
16.Ακόμη μπορούμε να ρίξουμε και 3 αυγά για την ποσότητα αυτή, χτυπημένα και ανακατεμένα με τα τυριά. Όμως, το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό.
17.Όλα τα υλικά και τα ψωμιά τα τοποθετούμε στο ταψί με τρόπο απαλό, να μην πατιούνται. Έτσι πετυχαίνει καλύτερα το ψήσιμο και το αποτέλεσμα είναι απαλό.