
| 50 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους9 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους | |
| 100 αυγά2 αυγά | |
| 16 γάλατα εβαπορέ½ κουτί, γάλα εβαπορέ | |
| 8 κιλά τυρί, φέττα200 γραμμ. τυρί, φέτα | |
| 2 κιλά τυρί, κασσέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας300 γραμμ. τυρί, κασέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας | |
| 1 κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
| 1 νεροπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
| 1 ρακοπότηρο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο)λίγο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο) | |
| 1 κιλό περίπου, λάδι1 φλυτζάνι καφέ, λάδι | |
| λάδι για το τηγάνισμαλάδι, για το τηγάνισμα | |
| 4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο μαϊντανό ήδυόσμο φρέσκο | |
| 2 κιλά σολομό καπνιστό (προαιρετικά)200 γραμμ. σολομό καπνιστό (προαιρετικά) | |
| 4 φακελάκια μπέικιν-πάουντερλίγο μπέικιν-πάουντερ | |
| 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις |
| 1. | Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε κύβους τις πατάτες, τις πλένουμε για να φύγει το πολύ άμυλο και τις στραγγίζουμε από τα νερά τους. |
| 2. | Αλατίζουμε και τηγανίζουμε σχεδόν καλά, χωρίς να ξεραθούν τα πατατάκια ή καλύτερα τις ψήνουμε στον φούρνο. |
| 3. | Προσοχή στο αλάτι, διότι θα πέσουν και τα τυριά. |
| 4. | Μοιράζουμε ισόποσα τα πατατάκια-κύβους σε ανάλογη λαμαρίνα, αφού προηγουμένως τη λαδώσουμε. |
| 5. | Όσο τηγανίζονται τα πατατάκια, σπάζουμε τα αυγά σε μία λεκάνη. |
| 6. | Ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα αυγά τα γάλατα, το αλεύρι, το μπέικιν, τα μυρωδικά -δυόσμο, ρίγανη- και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν, ώστε να είναι έτοιμα. |
| 7. | Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά και τα ενώνουμε μεταξύ τους. |
| 8. | Ρίχνουμε τα τυριά στη λαμαρίνα καθώς και τον σολομό τριμμένο. |
| 9. | Κατόπιν βάζουμε το υλικό με τα χτυπημένα αυγά στη λαμαρίνα. |
| 10. | Ανακατεύουμε απαλά με τα δάχτυλα ώστε να εισχωρήσουν τα υλικά ισόποσα, σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας (να περάσει ανάμεσα από τις πατάτες). |
| 11. | Κουνάμε ελαφρώς τη λαμαρίνα, να ισοσταθμήσουμε τα υλικά. |
| 12. | Ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών, για μία ώρα. |
| 13. | Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν το σκεπάζουμε καθόλου, μέχρι να σερβίρουμε. |
| 14. | Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό. |
| 15. | Συμβουλή: |
| 16. | Η ανωτέρω είναι μια γενική συνταγή. Όμως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά μαζί με τα πατατάκια. |
| 17. | Τέτοια υλικά είναι: μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες, κρεμμύδια ξηρά ή φρέσκα καλύτερα, μελιτζάνες, καρότα, οποιοδήποτε κηπουρικό της επιθυμίας μας, ακόμη και διάφορα ψάρια. |
| 18. | Όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύουν της πατάτας. Τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρώς και τα προσθέτουμε. |
| 19. | Όμως το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εκ των ανωτέρω υλικών χωρίς τις πατάτες ή με λιγότερα από τα υπόλοιπα υλικά. |
| 20. | Οι πατάτες μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχέδιο, όχι μόνον κύβους, αρκεί να είναι μικρά τεμάχια. |
| 21. | Εάν τα τυριά είναι ελαφριά στο αλάτι, τότε πρέπει να ρίξουμε το ανάλογο αλάτι στα αυγά, πριν τα χτυπήσουμε. |
| 22. | Προσοχή δεν τρώγεται κρύο ευχάριστα, χάνει την γεύση του και δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι. |