Υλικά

10 κιλά μακαρόνια σπαγγέτι½ κιλό, μακαρόνια σπαγγέτι
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένοή και περισσότερο, ανάλογα των προτιμήσεών μας5 δόντια σκόρδο πολτοποιημένο ή και περισσότερο, ανάλογα των προτιμήσεών μας
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
3 νεροπότηρα μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 νεροπότηρο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)λίγο μπούκοβο (προαιρετικά).
1 κρασοπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη
4 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ., τυρί φέτα θρυμματισμένο

Εκτέλεση

1.Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το νερό και το αλάτι.
2.Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε 100 γραμμ. λάδι -για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια- και τα μακαρόνια σπασμένα στην μέση.
3.Ανακατεύουμε, μην κολλήσουν μεταξύ τους.
4.Μετά από 10´-15´ λεπτά θα έχουν βράσει. Προσοχή πρέπει να κρατάνε λίγο, γιατί η βράση θα συνεχίζεται μέχρι να κρυώσουν.
5.Κατεβάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε σε ανάλογα στραγγιστήρια, τα ξεπλένουμε. Τα ακατεύουμε σε κρύο νερό να ξεκολλήσουν, να κρυώσουν και να φύγει το περισσευάμενο άμυλο.
6.Μετά το στέγνωμα, τα ρίχνουμε μέσα σε ένα νταβά και ρίχνουμε τη ρίγανη και το σκόρδο χτυπημένο με το λάδι και το μπούκοβο και όλα μαζί στα μακαρόνια.
7.Ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος ρίχνουμε και το τυρί τριμμένο με τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα.
8.Προσοχή αλάτι δεν ρίχνουμε διότι έχει το τυρί. Όμως στο τέλος, αν κρίνουμε μετά τη δοκιμή, μπορούμε να προσθέσουμε το ανάλογο.
9.Στο σερβίρισμα συνοδεύεται με διάφορα τηγανιτά (ψάρια, μαλάκια, κηπουρικά κλπ.).
10.Συμβουλή:
11.Τα μακαρόνια, όπως όλα τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βράζουν τελείως και όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά να έχουν λίγα υγρά, να μην είναι στεγνά.
12.Διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτα έτσι.
13.Αυτή η συνταγή είναι η πιο εύκολη και όταν έχουμε νηστεία μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί, αντί δε γι’ αυτό βάζουμε λάδι και μανιτάρια ψιλοκομμένα.
14.Ακόμη μπορούμε να βάλουμε διάφορα κηπουρικά μικροκομμένα και τηγανισμένα όπως μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια, καρότα, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, σπανάκι, σέσκουλο, ντομάτες ωμές σε κύβους κλπ.
15.Στη περίπτωση που τα θέλουμε αλάδωτα, ρίχνουμε ανάλογο ταχίνι διαλυμένο σε λεμόνι, διάφορους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και διάφορα κηπουρικά ψημένα στον φούρνο ή βρασμένα, αλλά στεγνά.