
| 10 κιλά μακαρόνια σπαγγέτι½ κιλό, μακαρόνια σπαγγέτι | |
| 1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένοή και περισσότερο, ανάλογα των προτιμήσεών μας5 δόντια σκόρδο πολτοποιημένο ή και περισσότερο, ανάλογα των προτιμήσεών μας | |
| 2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
| ½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
| 3 νεροπότηρα μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 νεροπότηρο μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
| λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)λίγο μπούκοβο (προαιρετικά). | |
| 1 κρασοπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
| 4 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ., τυρί φέτα θρυμματισμένο |
| 1. | Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το νερό και το αλάτι. |
| 2. | Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε 100 γραμμ. λάδι -για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια- και τα μακαρόνια σπασμένα στην μέση. |
| 3. | Ανακατεύουμε, μην κολλήσουν μεταξύ τους. |
| 4. | Μετά από 10´-15´ λεπτά θα έχουν βράσει. Προσοχή πρέπει να κρατάνε λίγο, γιατί η βράση θα συνεχίζεται μέχρι να κρυώσουν. |
| 5. | Κατεβάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε σε ανάλογα στραγγιστήρια, τα ξεπλένουμε. Τα ακατεύουμε σε κρύο νερό να ξεκολλήσουν, να κρυώσουν και να φύγει το περισσευάμενο άμυλο. |
| 6. | Μετά το στέγνωμα, τα ρίχνουμε μέσα σε ένα νταβά και ρίχνουμε τη ρίγανη και το σκόρδο χτυπημένο με το λάδι και το μπούκοβο και όλα μαζί στα μακαρόνια. |
| 7. | Ανακατεύουμε πολύ καλά και τέλος ρίχνουμε και το τυρί τριμμένο με τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με ένα πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα. |
| 8. | Προσοχή αλάτι δεν ρίχνουμε διότι έχει το τυρί. Όμως στο τέλος, αν κρίνουμε μετά τη δοκιμή, μπορούμε να προσθέσουμε το ανάλογο. |
| 9. | Στο σερβίρισμα συνοδεύεται με διάφορα τηγανιτά (ψάρια, μαλάκια, κηπουρικά κλπ.). |
| 10. | Συμβουλή: |
| 11. | Τα μακαρόνια, όπως όλα τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βράζουν τελείως και όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά να έχουν λίγα υγρά, να μην είναι στεγνά. |
| 12. | Διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτα έτσι. |
| 13. | Αυτή η συνταγή είναι η πιο εύκολη και όταν έχουμε νηστεία μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί, αντί δε γι’ αυτό βάζουμε λάδι και μανιτάρια ψιλοκομμένα. |
| 14. | Ακόμη μπορούμε να βάλουμε διάφορα κηπουρικά μικροκομμένα και τηγανισμένα όπως μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια, καρότα, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, σπανάκι, σέσκουλο, ντομάτες ωμές σε κύβους κλπ. |
| 15. | Στη περίπτωση που τα θέλουμε αλάδωτα, ρίχνουμε ανάλογο ταχίνι διαλυμένο σε λεμόνι, διάφορους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και διάφορα κηπουρικά ψημένα στον φούρνο ή βρασμένα, αλλά στεγνά. |