Υλικά

13 κιλά πατάτες μέτριες καθαρισμένες5 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες
1 νεροπότηρο, πολτοποιημένο σκόρδο1 4 δόντια, πολτοποιημένο σκόρδο
½ κιλό χυμό λεμονιού½ φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού
½ κρασοπότηρο, ξύδι1 κουταλιά φαγητού, ξύδι
½ κρασοπότηρο, αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι

Εκτέλεση

1.Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) και τις βράζουμε σε σκεύος ή καλύτερα στον αέρα.
2.Στραγγίζουμε αν έχουν νερά και όπως είναι καυτές, τις ρίχνουμε στο μίξερ με δόσεις, αν δεν χωράνε όλες μαζί.
3.Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο από όλα τα υλικά.
4.Χτυπάμε πολύ καλά και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, για να διευκολύνουμε το χτύπημα.
5.Τέλος ενώνουμε το υλικό ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθεί.
6.Σερβίρεται, όταν κρυώσει, χύμα ή σε σχηματισμό, συνοδεύοντας πολλά φαγητά.
7.Συμβουλή:
8.Η σκορδαλιά πρέπει να είναι πηχτή τόσο που να στέκεται και να κόβεται με μαχαίρι.
9.Η ρευστή σκορδαλιά έχει προβλήματα στο σερβίρισμα και στην κατανάλωση.
10.Συνοδεύει σχεδόν πάντοτε τον τηγανητό βακαλάο και κάθε ψητό και τηγανισμένο φαγητό.
11.Αντί για πατάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί μπαγιάτικο το οποίο μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό, το στείβουμε και συνεχίζουμε όπως και με την πατάτα.
12.Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια χονδροκομμένα, τα οποία δίνουν εξαιρετική γεύση στην σκορδαλιά, ιδιαίτερα όταν είναι με ψωμί.
13.Όταν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι όσο επιθυμούμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.