13 κιλά πατάτες μέτριες καθαρισμένες5 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες | |
1 νεροπότηρο, πολτοποιημένο σκόρδο1 4 δόντια, πολτοποιημένο σκόρδο | |
½ κιλό χυμό λεμονιού½ φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού | |
½ κρασοπότηρο, ξύδι1 κουταλιά φαγητού, ξύδι | |
½ κρασοπότηρο, αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι |
1. | Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) και τις βράζουμε σε σκεύος ή καλύτερα στον αέρα. |
2. | Στραγγίζουμε αν έχουν νερά και όπως είναι καυτές, τις ρίχνουμε στο μίξερ με δόσεις, αν δεν χωράνε όλες μαζί. |
3. | Ενώ δουλεύει το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο από όλα τα υλικά. |
4. | Χτυπάμε πολύ καλά και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, για να διευκολύνουμε το χτύπημα. |
5. | Τέλος ενώνουμε το υλικό ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθεί. |
6. | Σερβίρεται, όταν κρυώσει, χύμα ή σε σχηματισμό, συνοδεύοντας πολλά φαγητά. |
7. | Συμβουλή: |
8. | Η σκορδαλιά πρέπει να είναι πηχτή τόσο που να στέκεται και να κόβεται με μαχαίρι. |
9. | Η ρευστή σκορδαλιά έχει προβλήματα στο σερβίρισμα και στην κατανάλωση. |
10. | Συνοδεύει σχεδόν πάντοτε τον τηγανητό βακαλάο και κάθε ψητό και τηγανισμένο φαγητό. |
11. | Αντί για πατάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί μπαγιάτικο το οποίο μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό, το στείβουμε και συνεχίζουμε όπως και με την πατάτα. |
12. | Μπορούμε να προσθέσουμε καρύδια χονδροκομμένα, τα οποία δίνουν εξαιρετική γεύση στην σκορδαλιά, ιδιαίτερα όταν είναι με ψωμί. |
13. | Όταν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε γιαούρτι όσο επιθυμούμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. |