Υλικά

35-40 κιλά σέσκουλα ή σπανάκι, καθαρισμένα πλυμένα2 ½ κιλά σέσκουλα ή σπανάκι, καθαρισμένα, πλυμένα
2 ½ κιλό ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει1 φλυτζάνι καφέ, ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
½ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού ή 200 γραμμ. τοματοπολτό1 λεμονιού φυσικό χυμό ή ½ κουταλιά φαγητού τοματοπολτό
7 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ή 9 κιλά ξηρά κομμένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 ξηρά ψιλοκομμένα
½ νεροπότηρο ψιλοκομμένο, σκόρδο ξηρό ή καλύτερα, αν υπάρχει, 3 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα, αν υπάρχει, 4 φρέσκα ψιλοκομμένα
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
500 γραμμ. άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε προσεκτικά τα σεσκουλόφυλλα ή τα σπανάκια και τα κόβουμε σταυρωτά μέχρι 2-3 πόντους μήκος, όχι περισσότερο.
2.Προσοχή τα κοτσάνια τους είναι τα καλύτερα, μην πεταχτούν. Μετά τα πλένουμε πολύ καλά, τουλάχιστον 4 νερά (4 φορές).
3.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά).
4.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
5.Ρίχνουμε τα χόρτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά και ανακατεύουμε.
6.Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 40´, μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν.
7.Αν τα υγρά τους είναι πολλά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστούν.
8.Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα, μόνα τους με το ζουμί που θα βγάλουν σιγά-σιγά στη βράση, ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
9.Αφού βράσουν, ρίχνουμε το ανάλογο ρύζι, το αλάτι και ανακατώνουμε να μην κολλήσει.
10.Προσοχή, το ρύζι δεν πρέπει να υπερισχύει στο σέσκουλο.
11.Το ρύζι για να βράσει θέλει 15´της ώρας, ανάλογα με την ποιότητα.
12.Τώρα, αν ρίξουμε ντοματοπολτό τον διαλύουμε σε λίγο από το ζουμί τους και τον περιχύνουμε να σκορπίσει παντού, ανακατεύοντας καλά.
13.Μέχρι να βράσει το ρύζι και ο ντοματοπολτός δεν σκεπάζουμε τον νταβά.
14.Προσέχουμε και αν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό, όσο παίρνει και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσουν, για να μην κολλήσουν.
15.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, τη γεύση.
16.Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τον άνηθο και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο λεμόνι κατά την προτίμησή μας, στην περίπτωση που ρίξαμε τοματοπολτό. Χωρίς τοματοπολτό ρίχνουμε περισσότερο λεμόνι.
17.Δεν σκεπάζουμε τον νταβά με το καπάκι του αλλά με ένα πανί, μέχρι να σερβίρουμε.
18.Συμβουλή:
19.Γίνεται πολύ ωραίο το φαγητό και με τους δύο τρόπους δηλαδή, σκέτο με λεμόνι ή με σάλτσα.
20.Έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, εάν θέλουμε να μην αγχωθούμε μήπως κολλήσει, όταν μετά το πρώτο ανακάτεμα του ρυζιού, βάλουμε το φαγητό στον φούρνο για 20´της ώρας.