35-40 κιλά σέσκουλα ή σπανάκι, καθαρισμένα πλυμένα2 ½ κιλά σέσκουλα ή σπανάκι, καθαρισμένα, πλυμένα | |
2 ½ κιλό ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει1 φλυτζάνι καφέ, ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
½ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού ή 200 γραμμ. τοματοπολτό1 λεμονιού φυσικό χυμό ή ½ κουταλιά φαγητού τοματοπολτό | |
7 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ή 9 κιλά ξηρά κομμένα4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 2 ξηρά ψιλοκομμένα | |
½ νεροπότηρο ψιλοκομμένο, σκόρδο ξηρό ή καλύτερα, αν υπάρχει, 3 κιλά φρέσκο ψιλοκομμένο3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο ξηρό ή καλύτερα, αν υπάρχει, 4 φρέσκα ψιλοκομμένα | |
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί | |
500 γραμμ. άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο, ψιλοκομμένο |
1. | Καθαρίζουμε προσεκτικά τα σεσκουλόφυλλα ή τα σπανάκια και τα κόβουμε σταυρωτά μέχρι 2-3 πόντους μήκος, όχι περισσότερο. |
2. | Προσοχή τα κοτσάνια τους είναι τα καλύτερα, μην πεταχτούν. Μετά τα πλένουμε πολύ καλά, τουλάχιστον 4 νερά (4 φορές). |
3. | Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο (φρέσκα ή ξηρά). |
4. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. |
5. | Ρίχνουμε τα χόρτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του νταβά και ανακατεύουμε. |
6. | Σκεπάζουμε τον νταβά για να βράσουν περίπου 40´, μέχρι να βγάλουν τα νερά τους και προσέχουμε μην κολλήσουν. |
7. | Αν τα υγρά τους είναι πολλά, αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι, να εξατμιστούν. |
8. | Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα, μόνα τους με το ζουμί που θα βγάλουν σιγά-σιγά στη βράση, ανακατεύοντας κάπου-κάπου. |
9. | Αφού βράσουν, ρίχνουμε το ανάλογο ρύζι, το αλάτι και ανακατώνουμε να μην κολλήσει. |
10. | Προσοχή, το ρύζι δεν πρέπει να υπερισχύει στο σέσκουλο. |
11. | Το ρύζι για να βράσει θέλει 15´της ώρας, ανάλογα με την ποιότητα. |
12. | Τώρα, αν ρίξουμε ντοματοπολτό τον διαλύουμε σε λίγο από το ζουμί τους και τον περιχύνουμε να σκορπίσει παντού, ανακατεύοντας καλά. |
13. | Μέχρι να βράσει το ρύζι και ο ντοματοπολτός δεν σκεπάζουμε τον νταβά. |
14. | Προσέχουμε και αν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό, όσο παίρνει και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να βράσουν, για να μην κολλήσουν. |
15. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειασθεί, τη γεύση. |
16. | Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τον άνηθο και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο λεμόνι κατά την προτίμησή μας, στην περίπτωση που ρίξαμε τοματοπολτό. Χωρίς τοματοπολτό ρίχνουμε περισσότερο λεμόνι. |
17. | Δεν σκεπάζουμε τον νταβά με το καπάκι του αλλά με ένα πανί, μέχρι να σερβίρουμε. |
18. | Συμβουλή: |
19. | Γίνεται πολύ ωραίο το φαγητό και με τους δύο τρόπους δηλαδή, σκέτο με λεμόνι ή με σάλτσα. |
20. | Έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, εάν θέλουμε να μην αγχωθούμε μήπως κολλήσει, όταν μετά το πρώτο ανακάτεμα του ρυζιού, βάλουμε το φαγητό στον φούρνο για 20´της ώρας. |