Υλικά

7 κιλά κρεμμύδι πολτοποιημένο ή κονκασέ1 νεροπότηρο, κρεμμύδι πολτοποιημένο ή κονκασέ
2 κιλά, μανιτάρια (προαιρετικά), πολτοποιημένα ή κονκασέλίγα μανιτάρια (προαιρετικά), πολτοποιημένα ή κονκασέ
2 κιλά, καρότα τριμμένα2 καρότα τριμμένα
1 νεροπότηρο πολτοποιημένο σκόρδο2 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
λίγα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κ.λπ.)λίγα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κ.λπ.)
½ κιλό πελτέ ή 6 κιλά ντομάτες φρέσκες, πολτοποιημένες1 κουταλιά φαγητού πελτέ ή 4 ντομάτες φρέσκες, πολτοποιημένες
2 κιλά λευκό κρασί1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι

Εκτέλεση

1.Σε ένα νταβά ανάλογο, ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα καρότα και το σκόρδο και αφήνουμε να τσιγαριστούν μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2.Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον πολτό τομάτας αδιάλυτο ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
3.Σε αυτή τη φάση χρειάζεται προσοχή διότι κολλάει εύκολα, αλλά αποδίδει καλύτερη γεύση. Βεβαίως μπορούμε να ρίξουμε τον πολτό διαλυμένο, αλλά χάνουμε στη γεύση.
4.Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να δέσει.
5.Εάν προτιμήσουμε τη φρέσκια τομάτα αντί του πολτού, ρίχνουμε και το αλάτι με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τον νταβά και αφήνουμε να βράσουν.
6.Ελέγχουμε τα υγρά και ανάλογα προσθέτουμε νερό ή αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι να εξατμιστούν.
7.Αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώστε να δέσει η σάλτσα και να γίνει ρευστή.
8.Εάν δεν μας ικανοποιεί η πήξη της σάλτσας, μπορούμε στο τέλος να τη δέσουμε με λίγο νισεστέ.
9.Σερβίρεται καλύτερα ζεστή αλλά και κρύα σε διάφορα φαγητά, μακαρόνια, ρύζια, πατάτες, κηπουρικά, κλπ.