7 κιλά κρεμμύδι πολτοποιημένο ή κονκασέ1 νεροπότηρο, κρεμμύδι πολτοποιημένο ή κονκασέ | |
2 κιλά, μανιτάρια (προαιρετικά), πολτοποιημένα ή κονκασέλίγα μανιτάρια (προαιρετικά), πολτοποιημένα ή κονκασέ | |
2 κιλά, καρότα τριμμένα2 καρότα τριμμένα | |
1 νεροπότηρο πολτοποιημένο σκόρδο2 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο | |
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
λίγα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κ.λπ.)λίγα μπαχαρικά της αρεσκείας μας (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κύμινο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κ.λπ.) | |
½ κιλό πελτέ ή 6 κιλά ντομάτες φρέσκες, πολτοποιημένες1 κουταλιά φαγητού πελτέ ή 4 ντομάτες φρέσκες, πολτοποιημένες | |
2 κιλά λευκό κρασί1 κρασοπότηρο λευκό κρασί | |
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι |
1. | Σε ένα νταβά ανάλογο, ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα καρότα και το σκόρδο και αφήνουμε να τσιγαριστούν μέχρι να ομογενοποιηθούν. |
2. | Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τον πολτό τομάτας αδιάλυτο ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. |
3. | Σε αυτή τη φάση χρειάζεται προσοχή διότι κολλάει εύκολα, αλλά αποδίδει καλύτερη γεύση. Βεβαίως μπορούμε να ρίξουμε τον πολτό διαλυμένο, αλλά χάνουμε στη γεύση. |
4. | Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να δέσει. |
5. | Εάν προτιμήσουμε τη φρέσκια τομάτα αντί του πολτού, ρίχνουμε και το αλάτι με τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τον νταβά και αφήνουμε να βράσουν. |
6. | Ελέγχουμε τα υγρά και ανάλογα προσθέτουμε νερό ή αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι να εξατμιστούν. |
7. | Αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώστε να δέσει η σάλτσα και να γίνει ρευστή. |
8. | Εάν δεν μας ικανοποιεί η πήξη της σάλτσας, μπορούμε στο τέλος να τη δέσουμε με λίγο νισεστέ. |
9. | Σερβίρεται καλύτερα ζεστή αλλά και κρύα σε διάφορα φαγητά, μακαρόνια, ρύζια, πατάτες, κηπουρικά, κλπ. |