
| 10 μέτρια κολοκυθάκια1 μέτριο κολοκυθάκι | |
| 1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο1 δόντι ψιλοκομμένο σκόρδο | |
| 2 κουταλιές σούπας ξύδι1 κουταλιά γλυκού ξύδι | |
| 1 ½ κιλό λάδι1 ½ φλυτζάνι του καφέ λάδι | |
| ½ κιλό χυμό, φρέσκου λεμονιού2 ρακοπότηρα χυμό, φρέσκου λεμονιού | |
| αλάτιαλάτι | |
| 4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)½ κρασοπότηρο ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό) |
| 1. | Βράζουμε τα κολοκυθάκια καλά και τα στραγγίζουμε. |
| 2. | Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μπλέντερ, από λίγο κολοκύθι, λάδι, λεμόνι, σκόρδο, ξύδι και αλάτι |
| 3. | Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και δέσει καλά. |
| 4. | Πρέπει να γίνει μία ρευστή λεία κρέμα. |
| 5. | Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε, όλα τα υλικά. |
| 6. | Ενώνουμε το παραχθέν μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά. |
| 7. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
| 8. | Περιχύνουμε από μισό κρασοπότηρο τουλάχιστον, στην κάθε μερίδα και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό. |
| 9. | Συμβουλή: |
| 10. | Αντί για σκέτο κολοκύθι μπορούμε αν θέλουμε, να βάλουμε λίγη πατάτα ή καρότο ή πράσο, ακόμη και λίγο από το καθένα. |
| 11. | Η ίδια ακριβώς κρέμα γίνεται και με παντζάρια ή παντζαρόφυλλα για την παντζαροσαλάτα. |