13 κιλά ρεβύθια700 γραμμ. ρεβύθια | |
5 κιλά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο, πολτοποιημένο3 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο | |
4 κιλά καρότα κομμένα κύβους3 καρότα κομμένα κύβους | |
15 μικρές πιπεριές ολόκληρες, οποιασδήποτε ποιότητος και αποχρώσεως2 μικρές πιπεριές ολόκληρες, οποιασδήποτε ποιότητας και αποχρώσεως | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό | |
3 νεροπότηρα δενδρολίβανολίγο δενδρολίβανο | |
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι | |
½ κιλό χυμό λεμονιούενός λεμονιού χυμό |
1. | Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ρεβύθια. |
2. | Προ του μαγειρέματος, 10 ώρες, μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό με σόδα φαγητού και λίγο αλάτι |
3. | Κατόπιν τα ξεπλένουμε πολύ καλά για να φύγει το περίσσευμα της σόδας και τα βράζουμε με μπόλικο νερό. |
4. | Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει σχεδόν, έχουμε δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή είναι να ξεζουμίσουμε τα ρεβύθια χύνοντας το πρώτο νερό της βράσης σε ένα τρυπητό μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα και να τα ξαναβάλουμε για βράσιμο με ζεστό νερό και όλη την σύμβραση που έχουμε ετοιμάσει, έτσι πετυχαίνουμε πιο ελαφρύ φαγητό. |
5. | Αν δεν θέλουμε ξεζούμισμα, θα γίνουν πιο βαριά όμως στο στομάχι, τότε ρίχνουμε την σύμβραση μέσα στην κατσαρόλα και περιμένουμε μέχρι να βράσουν όλα τα υλικά καλά. |
6. | Προσοχή! αν δεν ξεζουμίσουμε υπολογίζουμε το νερό γιατί θα ρίξουμε και την σύμβραση μόλις είναι έτοιμη. |
7. | Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να βράσουν καλά και να ενωθούν οι γεύσεις. |
8. | Προσέχουμε μην λιώσουν και αν έχουν πολλά υγρά αφήνουμε να εξατμιστούν. |
9. | Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. |
10. | Προς το τέλος της βράσης χαμηλώνουμε την φωτιά γιατί έτσι δένει καλύτερα το φαγητό χωρίς προσθήκη διαφόρων αμυλούχων υλικών π.χ. πατάτας κλπ. |
11. | Σύμβραση: |
12. | Η σύμβραση πρέπει να είναι έτοιμη ώστε μετά το ξεζούμισμα ή ξάφρισμα να την ρίξουμε στην κατσαρόλα. |
13. | Παράλληλα με το βράσιμο του καζανιού, βάζουμε σε ανάλογο νταβά το κρεμμύδι με το λάδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. |
14. | Αραιώνουμε τον μπελντέ με το κρασί και σβήνουμε το κρεμμύδι. |
15. | Προσθέτουμε τα σκόρδα, το δενδρολίβανο, τα καρότα, το αλάτι, τις πιπεριές ολόκληρες και ανακατεύουμε μην κολλήσουν. |
16. | Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράζουν. |
17. | Συμβουλή: |
18. | Τα ρεβύθια κατά κανόνα, θέλουν μούσκεμα μέχρι και 10 ώρες πριν το μαγείρεμα, πάντα με λίγο αλάτι, εκτός κάποιας εξαιρέσεως. |
19. | Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα. |
20. | Όταν η ημέρα είναι νηστήσιμη απλώς δεν ρίχνουμε το λάδι. |
21. | Στο ξεζούμισμα αν θέλουμε, επιλέγουμε μια χρονοβόρα διαδικασία αποφλοίωσης, κατά τις προτιμήσεις μας. |
22. | Εάν θέλουμε να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, μόλις ξεζουμίσουμε, τα ρίχνουμε μέσα σε άφθονο παγωμένο νερό. Ανακατώνουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια για να ξεκολλάει ο φλοιός και κάθε τόσο χύνουμε το νερό για να φεύγει ο φλοιός. Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι να καθαρίσουν καλά. Άλλος τρόπος είναι να τα βάλουμε σε πετσέτα ανάμεσα και να τα τρίβουμε εκεί και κάθε τόσο να τα ξεπλένουμε μέχρι να καθαρίσουν. |