13 κιλά ρεβύθια750 γραμμ. ρεβύθια | |
7 κιλά κρεμμύδια χονδροκομμένα2 κρεμμύδια, χονδροκομμένα | |
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
5 κιλά καρότα, κομμένα κύβους3 καρότα, κομμένα κύβους | |
½ κιλό πελτέ ντομάτας1 κουταλιά φαγητού, πελτέ ντομάτας | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό | |
4 νεροπότηρα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
1 νεροπότηρο φύλλα δενδρολίβανο5 φύλλα δενδρολίβανο | |
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι |
1. | Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ρεβύθια. |
2. | Προ του μαγειρέματος, για 10 ώρες, μουσκεύουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό με σόδα φαγητού και λίγο αλάτι. |
3. | Κατόπιν τα ξεπλένουμε πολύ καλά, για να φύγει το περίσσευμα της σόδας και τα βράζουμε. |
4. | Μόλις βγάλουν αφρούς ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. |
5. | Όταν έχουν βράσει καλά (προσοχή μην λιώσουν), τα ξεζουμίζουμε σε ένα τρυπητό, μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα. |
6. | Παράλληλα βάζουμε σε ανάλογο νταβά το κρεμμύδι με το λάδι, μέχρι να ξανθίσει. |
7. | Ρίχνουμε μέσα στον μπελντέ το κρασί, για να αραιώσει και σβήνουμε το κρεμμύδι. |
8. | Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, το αλάτι, τα βάγια και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε μην κολλήσουν. |
9. | Προσθέτουμε το ανάλογο νερό καυτό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά. |
10. | Ρίχνουμε τα ρεβύθια. |
11. | Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν καλά. |
12. | Προσέχουμε μην λιώσουν και στο τέλος να έχουν λίγη και πηκτή σάλτσα. |
13. | Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά, διορθώνουμε τη γεύση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
14. | Σερβίρονται ζεστά και τρώγονται με πιρούνι. |
15. | Συμβουλή: |
16. | Τα ρεβύθια κατά κανόνα θέλουν μούσκεμα πάντα με σόδα για να βράσουν, εκτός κάποιας εξαιρέσεως. |
17. | Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα, γιατί η σόδα θα δημιουργήσει προβλήματα στο μαγείρεμα και στο στομάχι. |
18. | Το δενδρολίβανο μπορεί να βράσει ξεχωριστά και να ρίξουμε τον χυμό στο φαγητό. |
19. | Μετά το βράσιμο στον νταβά μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, γίνονται θαυμάσια. |
20. | Πολύ επιτυχημένα γίνονται με μελιτζάνες (στον νταβά και στον φούρνο), αφού πρώτα τις κόψουμε κύβους, τις τηγανίσουμε λίγο και τις ρίξουμε μέσα, λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά, ανακατεύοντας. |
21. | Στο ξεζούμισμα αν θέλουμε, επιλέγουμε μια χρονοβόρα διαδικασία αποφλοίωσης, κατά τις προτιμήσεις μας. |
22. | Εάν θέλουμε να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ, μόλις ξεζουμίσουμε, τα ρίχνουμε μέσα σε άφθονο παγωμένο νερό. Ανακατώνουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια για να ξεκολλάει ο φλοιός τους και κάθε τόσο χύνουμε το νερό για να φεύγει ο φλοιός. Αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέχρι να καθαρίσουν καλά. Άλλος τρόπος είναι να τα βάλουμε σε πετσέτα ανάμεσα και να τα τρίβουμε εκεί και κάθε τόσο να τα ξεπλένουμε μέχρι να καθαρίσουν. |