Υλικά

Για το μείγμα:
1 κιλό (4 φλυτζάνια τσαγιού) σιμιγδάλι χονδρό
24 αυγά
3 νεροπότηρα ζάχαρη
6 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν-πάουτερ
1 ρακοπότηρο κονιάκ
1 φλυτζάνι τσαγιού μαργαρίνη, ή βούτυρο, ή ηλιέλαιο
1 φλυτζάνι του καφέ ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκοπανισμένα και καβουρδισμένα καρύδια, ή αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
6 νεροπότηρα ζάχαρη
8 νεροπότηρα νερό
6 βανίλιες
χυμό ενός λεμονιού και τη φλούδα του, κομμένη σε 4 κομμάτια

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογη λεκάνη χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
2.Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρή και το βούτυρο, να γίνουν αλοιφή.
3.Μετά προσθέτουμε μέσα στη μαρέγκα όλα τα υλικά, συν (την αλοιφή) τους κρόκους.
4.Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
5.Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε όλο το υλικό μέσα σε ανάλογο βουτυρωμένο ταψί, προσέχοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
6.Ψήνουμε στον φούρνο για 45´, ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
7.Όταν ψηθεί κόβουμε σε τεμάχια της αρεσκείας μας, ως προς το μέγεθος και το σχήμα, πριν το σιρόπιασμα.
8.Όση ώρα ψήνεται το ραβανί ετοιμάζουμε το σιρόπι.
9.Σε ανάλογη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά και βράζουμε λίγο, για 5´, προσέχοντας να μην δέσει.
10.Βγάζουμε τις φλούδες του λεμονιού και καθώς είναι καυτό το ρίχνουμε στο ομοίως καυτό ραβανί.
11.Σκεπάζουμε με ένα πανί, μέχρι να κρυώσει.
12.Σερβίρεται κρύο αλλά και ζεστό, γαρνιρισμένο με διάφορες προτιμήσεις της αρεσκείας μας, φρούτα, γλυκά, ινδοκάρυδο, φιστίκι κ.λπ..
13.Συμβουλή:
14.Την βανίλια και το μπέικιν- πάουτερ, πριν τα ρίξουμε, τα διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό.
15.Το σιρόπιασμα το κάνουμε σιγά-σιγά και όχι απότομα γιατί θα χαλάσουμε την κρούστα στην επιφάνεια, ανοίγοντας τρύπες.
16.Μπορούμε αν δεν μας αρέσει το βούτυρο ή η μαργαρίνη, ή το ηλιέλαιο να τα παραλείψουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
17.Γίνεται και με αλεύρι μισό-μισό με το σιμιγδάλι, αντί για σκέτο σιμιγδάλι.
18.Μια ξεχωριστή γεύση επιτυγχάνεται εάν προσθέσουμε και λίγο γιαούρτι, 300 γραμμ., στην αλοιφή με τους κρόκους.
19.Μια ιδιαίτερη γεύση έχουμε, εάν ρίξουμε μέσα στο μείγμα ινδοκάρυδο τριμμένο.
20.Εναλλακτικά εάν το ψήσουμε σε ανάλογη φόρμα μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα μια εντυπωσιακή τούρτα, χωρίς να το κόψουμε προηγουμένως σε κομμάτια. Όταν σιροπιάσουμε το ραβανί και κρυώσει καλά, το αναποδογυρίζουμε σε τουρτιέρα και στολίζουμε κατά την προτίμησή μας, (με σοκολάτα, διάφορα γλάσο, ινδοκάρυδο, κρέμα, φρούτα, γλυκά κουταλιού κ.λπ.).