Υλικά

25 κιλά πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 60 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος)2 κιλά πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 2-3 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος)
4-5 κιλά καρότα3 καρότα
7 κιλά μανιτάρια της αρεσκείας μας5 μέτρια μανιτάρια της αρεσκείας μας
30 αυγά για το αυγόκομμα2 αυγά για το αυγόκομμα
½ κουταλιά φαγητού κοφτή τζίντζερλίγο τζίντζερ
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
1 ¼ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού1 κουταλιά φαγητού, φυσικό χυμό λεμονιού
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί½ φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
1 κιλό σέλινο ψιλοκομμένο1 νεροπότηρο σέλινο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε με πλαγιοκοπή, σε κομματάκια των 3 πόντων, τα πράσα.
2.Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) τα καρότα, μακρόστενα.
3.Πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια ή και ολόκληρα, ανάλογα το μέγεθος που έχουν.
4.Κατόπιν τα βάζουμε τον νταβά χωρίς νερό και λάδι και ρίχνουμε μέσα πράσα, μανιτάρια και καρότα για να μαραθούν.
5.Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να βγάζουν τα νερά τους.
6.Το καπάκι το βάζουμε γιατί βοηθάει καλύτερα στην θερμοκρασία.
7.Τότε σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το λάδι, το τζίντζερ και τα σέλινα και ανακατεύουμε.
8.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
9.Προσέχουμε τα υγρά τους και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό.
10.Όταν έχουν βράσει, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε δοκιμάζουμε την γεύσή και προσθέτουμε ανάλογα, αν λείπει κάτι.
11.Κατόπιν κατεβάζουμε τον νταβά από την φωτιά.
12.Μαζεύουμε όσο περισσότερο ζουμί μπορούμε το οποίο χρησιμοποιούμε για το αυγόκομμα.
13.Ετοιμάζουμε το αυγόκομμα (βλέπε σχετικό κείμενο γι΄αυτό) και περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού, ανακατεύουμε ελαφρά, κουνάμε τον νταβά περιστροφικά και το αφήνουμε να αργάσει.
14.Σκεπάζουμε με ένα πανί, για να μην κόψει το αυγό και σερβίρουμε ζεστό.
15.Στο σερβίρισμα μπορούμε αν θέλουμε να γαρνίρουμε με πολύ ψιλοκομμένο άνηθο στο κάθε πιάτο.
16.Συμβουλή:
17.Τα πράσα μαγειρεύονται, κατά κανόνα, πάντα με σέλινο, για να γίνονται πιο ελαφριά στην χώνεψή και τη μυρωδιά.
18.Τα πράσα φρικασέ μπορούν να γίνουν και με πατάτες ή και να προσθέσουμε και διάφορα άλλα υλικά όπως ψάρια, σουπιές και άλλα μαλάκια.
19.Βράζουν σε μία ώρα, με σκεπασμένο τον νταβά.
20.Δεν θέλουν πολύ νερό-έως καθόλου. Ο καλός μάγειρας δεν χρησιμοποιεί καθόλου νερό, γιατί βγάζουν το δικό τους, παρά μόνο λίγο κρασί λευκό, με το οποίο τα σβήνει όταν βρίσκονται στα μισά της βράσης.
21.Αυτό για να το πετύχει πρέπει να έχει εμπειρία στη ρύθμιση της φωτιάς.
22.Όταν τα κατεβάσουμε από την φωτιά, τα σκεπάζουμε, μέχρι το σερβίρισμα, με ένα πανί για να μην κόψει το αυγό.
23.Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να βάλουμε κρεμμύδια ή σκόρδα διότι έχουν αυτές τις ουσίες από μόνα τους και γίνονται βαριά.