Υλικά

200 γραμμ. λάδι, για το βράσιμο30 γραμμ. λάδι για το βράσιμο
10 κιλά ρύζι½ κιλό ρύζι
15+ κιλά νερό (ελεύθερη ποσότητα).1+ κιλά νερό (ελεύθερη ποσότητα)
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
3 λεμόνια κομμένα στα τέσσερα1 λεμόνι, κομμένο στα τέσσερα
½ κρασοπότηρο φύλλα δενδρολίβανο (προαιρετικά)3 φύλλα δενδρολίβανο (προαιρετικά)
1 κιλό λάδι για το σοτάρισμα½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι, για το σοτάρισμα

Εκτέλεση

1.Προσοχή το κάθε ρύζι έχει τα χούγια του, όσο πιο σκληρό είναι ένα ρύζι τόσο περισσότερο νερό θέλει. Θέλει εμπειρία η αναλογία.
2.Σε ένα σκεύος βαθύ ρίχνουμε μέσα το νερό, το λάδι για το βράσιμο, τα λεμόνια και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να βράσουν.
3.Πλένουμε το ρύζι καλά μέχρι να γίνει διαφανές το νερό και το στραγγίζουμε σε τρυπητό.
4.Μόλις βράσει το νερό στον σκεύος ρίχνουμε το ρύζι.
5.Ανακατώνουμε κατά διαστήματα και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις, για 10 λεπτά.
6.Κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά, το στραγγίζουμε και το κρυώνουμε ξεπλένοντας με κρύο νερό.
7.Μόλις στραγγίσει καλά, το σοτάρουμε με το λάδι και ανακατεύουμε καλά.
8.Το σκεπάζουμε με πανί και όχι άμεσα με το καπάκι του νταβά, για να αποφύγουμε τους υδρατμούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα λασπώσει το ρύζι μας.
9.Το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά της ώρας για να αργάσει ( να ξεκουραστεί).
10.Σερβίρουμε, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα λεμόνια, σκέτο ή με κάποια σάλτσα (κόκκινη ή λευκή,) της προτιμήσεώς μας.
11.Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο ή βοηθητικό, χύμα ή σε διάφορα σχήματα, κούπα, πιάτο, οβάλ, κλπ.
12.Συμβουλή:
13.Αυτό το ρύζι είναι το πιο απλό και εύκολο μαγείρεμα και καθιερωμένο να τρώγεται συνήθως με γιαούρτι, σκέτο, χωρίς σάλτσες.
14.Όταν είναι νηστεία δεν ρίχνουμε καθόλου λάδι αλλά στο τέλος μετά το ξέπλυμα και το στράγγισμα, περιχύνουμε (αντί για σοτάρισμα) αραιωμένο ταχίνι με λεμόνι.
15.Μπορούμε να αποφύγουμε το ξεζούμισμα ρίχνοντας το νερό βάσει των αναλογιών του ρυζιού -ένα μέρος ρυζιού προς 2 μέρη νερού- μαζί και το λάδι του, σκεπάζοντας στο τέλος με ένα πανί να μην λαπαθιάσει.
16.Για κάθε μερίδα υπολογίζουμε 100 γραμμ. ρύζι.