Υλικά

1 κιλό λάδι.½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι.
10 κιλά ρύζι.½ κιλό ρύζι.
15 κιλά νερό.1 κιλό νερό.
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
3 λεμόνια.1 λεμόνι.
2 νεροπότηρα φυσικό χυμό πορτοκάλι.1 κρασοπότηρο φυσικό χυμό πορτοκάλι.
1 κρασοπότηρο φύλλα δενδρολίβανο.3 φύλλα δενδρολίβανο.

Εκτέλεση

1.Η αναλογία γενικά είναι ένα μέρος ρυζιού προς 2 μέρη νερού.
2.Προσοχή το κάθε ρύζι έχει τα χούγια του, όσο πιο σκληρό είναι ένα ρύζι τόσο περισσότερο νερό θέλει. Θέλει εμπειρία η αναλογία.
3.Παίρνουμε ένα νταβά πλωτό και όχι σκεύος βαθύ. Όσο πιο βαθύς είναι ο νταβάς μας τόσο πιο δύσκολο το ομοιόμορφο βράσιμο.
4.Ρίχνουμε μέσα στο νταβά το λάδι, τα λεμόνια και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να ζεσταίνονται.
5.Πλένουμε το ρύζι καλά μέχρι να γίνει διαφανή το νερό και το στραγγίζουμε σε τρυπητό.
6.Μόλις κάψει το λάδι στον νταβά ρίχνουμε το ρύζι.
7.Ανακατώνουμε κατά διαστήματα και καβουρδίζουμε μέχρι να ασπρίσει.
8.Τότε ρίχνουμε το νερό καυτό, τον χυμό πορτοκάλι και το αλάτι ανακατώνουμε και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις για 5 -10 λεπτά.
9.Κατόπιν κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με πανί και όχι άμεσα με το καπάκι του νταβά, για να αποφύγουμε τους υδρατμούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα λασπώσει το ρύζι μας.
10.Το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά της ώρας για να αργάσει ( να ξεκουραστεί).
11.Σερβίρουμε αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα λεμόνια.
12.Συμβουλή:
13.Όταν θέλουμε να το κάνουμε πιο πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε πρώτα, πριν το καβούρδισμα, διάφορα ψιλοκομμένα κηπουρικά- καρότα, αρακά, φασολάκια, αγκινάρες- διάφορα όσπρια, καλαμπόκι, διάφορα μυρωδικά μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, κλπ.- πιπεριές, φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη, μελιτζάνα ξεφλουδισμένη, κρεμμύδια φρέσκα ή ξηρά, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, σόγια σε μικρά κομματάκια-όχι κεμπάπ- και κιμά.
14.Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ζυμαρικό συνήθως κριθαράκι, ρυζότο ή και φιδέ. Σε αναλογία ένα προς δέκα.
15.Αφού καβουρδιστούν αυτά πρώτα, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε καθώς περιγράφεται.
16.Σε αυτή την περίπτωση όμως υπολογίζουμε την ποσότητα των μερίδων λαμβάνοντας υπόψιν τον όγκο των προστεθειμένων υλικών.