1. | Αρχές του Φθινοπώρου, όπου τελειώνουν τα κηπουρικά, ο καλός νοικοκύρης συγκεντρώνει ό,τι απέμεινε απ’ αυτά για να τα κάνει τουρσί. Δηλαδή, άγουρες ντομάτες, μικρά αγγουράκια, μελιτζάνες, καρότα, πιπεριές, λάχανο, κουνουπίδι κλπ. Τα πλένει καλά όλα, τα κόβει μικρά τεμάχια (μπουκιές) και τα ανακατώνει. |
2. | Κατόπιν έχει έτοιμα καθαρά δοχεία κατάλληλα για την χρήση και τα βάζει μέσα. Για κάθε 17κιλο δοχείο χρειάζεται γάρο (αλμύρα) για την διατήρησή τους, 4 κιλά νερό, 300 γραμμ. αλάτι και 250 γραμμ. ξύδι. Τα υλικά θα πρέπει να σκεπάζονται από τον γάρο. Σφραγίζουμε αεροστεγώς τα δοχεία και τα ανοίγουμε τουλάχιστον μετά ένα μήνα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και ξεχωριστά το κάθε κηπουρικό. |