Για τη γέμιση.Για την γέμιση. | |
4 ½ κιλά, καβουροδαγκάνες (μπορεί και με πολύ λιγότερη ποσότητα)300 γραμμ., καβουροδαγκάνες | |
8 κιλά, ρύζι καρολίνα1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα | |
4 κιλά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ξηρό ή φρέσκο1 νεροπότηρο σχεδόν, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ξηρό ή φρέσκο | |
αλάτιαλάτι | |
4 νεροπότηρα δυόσμο (Προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.)½ νεροπότηρο δυόσμο (Προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.) | |
3 ½ κιλά, λάδι1 κρασοπότηρο λάδι | |
Για την κρέμα.Για την κρέμα. | |
2 κιλά, γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο αγελαδινό-πρόβειο½ ποτήρι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο αγελαδινό-πρόβειο | |
5 αυγά1 αυγό | |
Αλάτιαλάτι | |
4 κρασοπότηρα λάδι1 κρασοπότηρο λάδι | |
3 λεμόνια1 λεμόνι |
1. | Κρέμα Παπούδας. |
2. | Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αυγό, το λάδι, το αλάτι και τα χτυπάμε καλά. |
3. | Η γεύση πρέπει να είναι υπόξινη, αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο λεμόνι. |
4. | Η υφή να είναι παχύρευστη. |
5. | Γέμιση. |
6. | Παίρνουμε τις καβουροδαγκάνες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια πριν ξεπαγώσουν καλά. |
7. | Τις καβουρδίζουμε με λάδι και αλάτι, αρκετή ώρα, μέχρι ν᾽ αλλάξει το χρώμα τους. |
8. | Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, (προσοχή όχι από την αρχή το κρεμμύδι γιατί μαυρίζει). |
9. | Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. |
10. | Μετά βάζουμε το ρύζι, το αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις και στο τέλος μόλις σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον δυόσμο. |
11. | Αδειάζουμε το υλικό-γέμιση σε πυρέξ ή σε ταψί. Προσοχή η γέμιση να μην υπερβαίνει τους 4 πόντους το πολύ. |
12. | Τέλος βάζουμε από πάνω, μια λεπτή στρώση μείγμα-κρέμας, που έχουμε ήδη έτοιμη, στο ρύζι και ραντίζουμε με λάδι. |
13. | Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο, για μία ώρα, ώσπου να ροδίσει (80° c κάτω- 130° c πάνω ) και σερβίρεται ζεστό. |
14. | Συμβουλή: |
15. | Προσοχή, όλα μαζί τα υλικά να μην φτάνουν μέχρι πάνω στο χείλος του πυρέξ ή του ταψιού, για να μην χυθούν λάδια. |
16. | Για μια καλή επιτυχία, το ρύζι πρέπει να είναι σπυρωτό μετά το ψήσιμο. |