Υλικά

10 κούπες καθαρισμένους ηλιόσπορους (ή κουκουναρόσπορους, ή και λίγα καρύδια, ή και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κλπ.)1 κούπα καθαρισμένους ηλιόσπορους (ή κουκουναρόσπορους, ή και λίγα καρύδια ή και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κ.λπ.)
20 κουταλιές σούπας διατροφική μαγιά3 κουταλιές σούπας, διατροφική μαγιά
2 κουταλιές φαγητού, κουρκουμά1 κουταλάκι γλυκού, κουρκουμά
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιένλίγο πιπέρι καγιέν
½ νεροπότηρο, χυμό λεμονιού2 κουταλιές σούπας, χυμό λεμονιού
½ φλυτζάνι καφέ, μηλόξιδο2 κουταλιές σούπας, μηλόξιδο
5 νεροπότηρα νερό½ κούπα νερό
15 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι4 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι
1 νεροπότηρο λάδι2 κουταλιές σούπας, λάδι
αλάτιαλάτι

Εκτέλεση

1.Μουλιάζουμε τους σπόρους σε καυτό νερό, τουλάχιστον για 2 ώρες.
2.Αφού στραγγίσουμε τους σπόρους, τους χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.
3.Συγχρόνως προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
4.Διορθώνουμε τη γεύσή και την πήξη, προσθέτοντας τα ανάλογα.
5.Φυλάσσεται αεροστεγώς σε ψυγείο, για μια εβδομάδα.
6.Σερβίρεται κρύα για κολατσιό και με τα περισσότερα φαγητά.
7.Συμβουλή:
8.Αν δεν έχουμε διατροφική μαγιά, δεν πειράζει, γίνεται και χωρίς αυτήν, όμως θα έχει διαφορά.
9.Μπορεί να σερβιριστεί και ως κρέμα σε διάφορα φαγητά, από κεφτεδάκια, ψάρια, πατάτες, μελιτζάνες, γεμιστά κ.λπ..