
| 10 κούπες καθαρισμένους ηλιόσπορους (ή κουκουναρόσπορους, ή και λίγα καρύδια, ή και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κλπ.)1 κούπα καθαρισμένους ηλιόσπορους (ή κουκουναρόσπορους, ή και λίγα καρύδια ή και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα κ.λπ.) | |
| 20 κουταλιές σούπας διατροφική μαγιά3 κουταλιές σούπας, διατροφική μαγιά | |
| 2 κουταλιές φαγητού, κουρκουμά1 κουταλάκι γλυκού, κουρκουμά | |
| 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιένλίγο πιπέρι καγιέν | |
| ½ νεροπότηρο, χυμό λεμονιού2 κουταλιές σούπας, χυμό λεμονιού | |
| ½ φλυτζάνι καφέ, μηλόξιδο2 κουταλιές σούπας, μηλόξιδο | |
| 5 νεροπότηρα νερό½ κούπα νερό | |
| 15 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι4 κομμάτια λιαστή ντομάτα σε λάδι | |
| 1 νεροπότηρο λάδι2 κουταλιές σούπας, λάδι | |
| αλάτιαλάτι |
| 1. | Μουλιάζουμε τους σπόρους σε καυτό νερό, τουλάχιστον για 2 ώρες. |
| 2. | Αφού στραγγίσουμε τους σπόρους, τους χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα. |
| 3. | Συγχρόνως προσθέτουμε σιγά-σιγά και τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. |
| 4. | Διορθώνουμε τη γεύσή και την πήξη, προσθέτοντας τα ανάλογα. |
| 5. | Φυλάσσεται αεροστεγώς σε ψυγείο, για μια εβδομάδα. |
| 6. | Σερβίρεται κρύα για κολατσιό και με τα περισσότερα φαγητά. |
| 7. | Συμβουλή: |
| 8. | Αν δεν έχουμε διατροφική μαγιά, δεν πειράζει, γίνεται και χωρίς αυτήν, όμως θα έχει διαφορά. |
| 9. | Μπορεί να σερβιριστεί και ως κρέμα σε διάφορα φαγητά, από κεφτεδάκια, ψάρια, πατάτες, μελιτζάνες, γεμιστά κ.λπ.. |