40 κρόκους αυγών2 κρόκους αυγών | |
1 ½ κουταλιά φαγητού τριμμένο μοσχοκάρυδολίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο | |
1 φλυτζάνι του καφέ αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
½ κιλό λάδι1 ρακοπότηρο λάδι | |
10 κουτιά γάλα άγλυκο εβαπορέ και 12 νερό (για το αραίωμα)1 κουτί γάλα άγλυκο εβαπορέ και 1 νερό (για το αραίωμα) | |
1 κιλό τυρί φέτα, τριμμένο½ φλυτζάνι τσαγιού, τυρί φέτα τριμμένο | |
½ κιλό κεφαλοτύρι ή κασέρι τριμμένολίγο κεφαλοτύρι ή κασέρι τριμμένο | |
600 γραμμ. νισεστέ50 γραμμ. νισεστέ |
1. | Μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος ρίχνουμε όλα τα ανωτέρω υλικά πλην του νισεστέ και 3 κουτιά νερού. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ανακατεύουμε στην αρχή αραιά και εν συνεχεία πιο πυκνά, να μην κολλήσει. |
2. | Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νισεστέ και τα 3 κουτιά κρύου νερού (προσοχή όχι ζεστό νερό-θερμοκρασία δωματίου). Τα χτυπάμε με ένα σύρμα για να λιώσει το νισεστέ, καλά. |
3. | Όταν κάψει (όχι να βράζει) καλά το σκεύος, ρίχνουμε (μέσον μιας σίτας) σιγά-σιγά μέσα το διαλυμένο νισεστέ, ανακατεύοντας συνέχεια και αμέσως θα πήξει, γι’ αυτό προσέχουμε τη φωτιά να μην μας σφίξει πολύ, αλλά να γίνει ρευστή κρέμα. |
4. | Αυτή η μπεσαμέλ απλώνεται πάνω από μουσακά, παστίτσιο, ογκραντέν, παπουτσάκια και πολλά άλλα φαγητά. Μετά το άπλωμα σκορπίζουμε από πάνω τριμμένη φρυγανιά για προστασία από το κάψιμο και ομορφιά. |
5. | Συμβουλή: |
6. | Προσοχή μην πέσει πολύ υλικό όταν στρώνουμε την μπεσαμέλ, αλλά λεπτή στρώση (5 - 10 χιλιοστά). |
7. | Κόβουμε το φαγητό μετά από μία ώρα, για καλύτερη κοπή. |
8. | Με τις ίδιες αναλογίες υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η ποσότητα, για περισσότερες μερίδες φαγητού, προσθέτοντας επιπλέον νερό, χωρίς να αλλοιωθείι το αποτέλεσμα. |