10 κιλά πατάτες καθαρισμένες, κομμένες λεπτές φέτες3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες, κομμένες λεπτές φέτες | |
30 κιλά μελιτζάνες κομμένες χονδρές φέτες3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες χονδρές φέτες | |
8 κιλά κρεμμύδι κομμένο1 νεροπότηρο κρεμμύδι κομμένο | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο | |
1 κιλό ντοματοπολτό ή 7 κιλά ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη και στραγγισμένη με λίγο αλάτι1 κουταλιά φαγητού τοματοπολτό ή 4 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες με λίγο αλάτι | |
1 ½ κιλό κρασί λευκό½ κρασοπότηρο κρασί λευκό | |
8 κιλά τόνο κονσέρβα χωρίς τα υγρά του, (προαιρετικά)200 γραμμ., τόνο κονσέρβα χωρίς τα υγρά του, (προαιρετικά) | |
8 κιλά τυρί φέτα100 γραμμ., τυρί φέτα | |
50 αυγά3 αυγά | |
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
4 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
Για το τέλος:Για το τέλος: | |
μπεσαμέλ για 100 διακονιέςμπεσαμέλ για 5 διακονιές | |
2 νεροπότηρα φρυγανιά τριμμένηλίγη φρυγανιά τριμμένη | |
λίγο λάδιλίγο λάδι |
1. | Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε πολύ λεπτές στρογγυλές μεγάλες φέτες. |
2. | Τις στραγγίζουμε από τα υγρά τους και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο ή λάδι, χωρίς να τις ξεροτηγανίσουμε. |
3. | Κατόπιν καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κατά μήκος, χονδρές φέτες, τις μελιτζάνες. |
4. | Αν χρειάζεται, τις ξεπικρίζουμε εγκαίρως αλατίζοντας μέσα σε ένα τρυπητό, για να φεύγουν τα πικρά ζουμιά. |
5. | Κάθε τηγανιά που βγάζουμε, την στρώνουμε σε ανάλογη λαμαρίνα της επιλογής μας, αφού πρώτα την αλείψουμε πολύ καλά με λάδι. |
6. | Τις τηγανισμένες πατάτες τις στρώνουμε πρώτες, από μία πυκνή στρώση στον πάτο της λαμαρίνας, τις υπόλοιπες τις φυλάμε σε μία άλλη λαμαρίνα μέχρι να τις χρειασθούμε στην τελευταία στρώση. |
7. | Κατόπιν ρίχνουμε ομοιόμορφα τη σύμβραση πάνω στις στρωμένες πατάτες της λαμαρίνας. |
8. | Επαναλαμβάνουμε με άλλες δύο στρώσεις μελιτζάνας-σύμβρασης, μέχρι 3 στρώσεις σύνολο . |
9. | Τελειώνουμε με ανάκατη στρώση μελιτζάνας-πατάτας καλύτερα ή και λεπτής στρώσης σύμβρασης σκέτης, ανάλογα με το πάχος που θέλουμε. |
10. | Ισιάζουμε την επιφάνεια να μην προεξέχουν πατάτες-μελιτζάνες-σύμβραση προς τα επάνω και απλώνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ από πάνω ομοιόμορφα. |
11. | Πασπαλίζουμε με την φρυγανιά, ρίχνουμε και λίγο λάδι από πάνω, κυρίως στις γωνίες και φουρνίζουμε. |
12. | Ψήνεται σε 180° για μία ώρα. Κόβεται και σερβίρεται καλύτερα μετά από μία ώρα, που θα το βγάλουμε από τον φούρνο. |
13. | Συμβουλή: |
14. | Ο μουσακάς είναι χρονοβόρο φαγητό στην προετοιμασία του, ίσως χρειασθεί να ξεκινήσουμε από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. |
15. | Μετά το τηγάνισμα της μελιτζάνας, το λάδι τους θα έχει αναμειχθεί με αρκετό νερό. Προσοχή δεν το πετάμε. Συνεχίζουμε να το βράζουμε πάνω στην φωτιά. Αυτό θα σφυρίζει και θα θορυβεί αδιάκοπα και μετά 10-15´ λεπτά θα σταματήσει, γιατί όλο το υπάρχων νερό εξατμίσθηκε και απέμεινε το καθαρό λάδι. Αυτό το στραγγίζουμε και το ξαναχρησιμοποιούμε άλλη μία φορά. Προσέχουμε μόνο την μαυρίλα που θα έχει στον πάτο του νταβά, να πεταχτεί. |
16. | Προσοχή η φρέσκια ντομάτα πρέπει να είναι ζωντανή μέσα στο φαγητό, θα ψηθεί στον φούρνο. |
17. | Επίσης ο τόνος πρέπει και αυτός να μην διαλυθεί (γιατί διαλύεται πολύ εύκολα) αλλά να φαίνεται μέσα στο φαγητό. |
18. | Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό στην σύμβραση (δεν χρειάζεται) γιατί θα έχουμε πρόβλημα στο σερβίρισμα, γι’ αυτό προσπαθούμε να κατεβάσουμε από την φωτιά όσο γίνεται με πιο λίγα υγρά. |
19. | Η μπεσαμέλ να είναι λεπτή στρώση (5 με 10 το πολύ χιλιοστά). |
20. | Μετά το ψήσιμο κόβουμε ένα κομμάτι, να ελέγξουμε τα υγρά του φαγητού. |
21. | Αν παρ' ελπίδα έχει πολλά υγρά, κόβουμε σε μερίδες, αφαιρούμε ένα γωνιακό κομμάτι και αφού σηκώσουμε τη λαμαρίνα-ταψί ελαφρά ώστε να μαζεύονται τα υγρά στην κενή γωνία, τα αφαιρούμε με μια κουτάλα ή με χαρτί κουζίνας, ανάλογα την ποσότητα. |