
| 10 κιλά μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο½ κιλό μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο | |
| 4 κιλά κρεμμύδια ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα | |
| 3 κιλά καρότα σε κύβους3 καρότα σε κύβους | |
| 2 κιλά διάφορα κηπουρικά, (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μανιτάρια, κλπ.), κομμένα σε κύβους1 νεροπότηρο, διάφορα κηπουρικά, (κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μανιτάρια, κλπ.), κομμένα σε κύβους | |
| 2 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
| 2 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένολίγο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
| ½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
| 1 κιλό ταχίνι1 φλυτζάνι καφέ ταχίνι | |
| 2 νεροπότηρα χυμό λεμονιούενός λεμονιού χυμό | |
| νερό, όσο χρειασθείνερό, όσο χρειασθεί |
| 1. | Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε το ανάλογο νερό και το αλάτι. |
| 2. | Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια σπασμένα στην μέση ή και ολόκληρα. |
| 3. | Ανακατεύουμε μην κολλήσουν μεταξύ τους. |
| 4. | Μετά από 10´-15´ λεπτά θα έχουν βράσει. Προσοχή πρέπει να κρατάνε λίγο γιατί η βράση θα συνεχίζεται μέχρι να κρυώσουν. |
| 5. | Κατεβάζουμε από την φωτιά, στραγγίζουμε σε ανάλογα στραγγιστήρια, τα ξεπλένουμε, ανακατεύουμε σε κρύο νερό να ξεκολλήσουν, να κρυώσουν και να φύγει το περισσευάμενο άμυλο. |
| 6. | Μετά το στέγνωμα τα ρίχνουμε μέσα σε ένα νταβά. |
| 7. | Προηγουμένως έχουμε ετοιμάσει την σύμβραση σε ένα ανάλογο νταβά. |
| 8. | Βράζουμε όλα τα υλικά πλην το μαϊντανό και το ταχίνι. |
| 9. | Προσέχουμε στο τέλος να μην υπάρχουν πολλά υγρά στην σύμβραση. |
| 10. | Μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ταχίνι σιγά-σιγά, σαν μια κλωστή ανακατεύοντας συνέχεια. |
| 11. | Προσθέτουμε τον μαϊντανό και περιχύνουμε την σύμβραση στα μακαρόνια, ανακατεύοντας καλά να πάει παντού. |
| 12. | Σκεπάζουμε με κάποιο πανί και όχι με το καπάκι του νταβά για να μην λασπώσουν. |
| 13. | Σερβίρονται και τρώγονται ζεστά. |
| 14. | Συμβουλή: |
| 15. | Μπορούμε να παραλείψουμε τελείως την σύμβραση και να ρίξουμε τα ανωτέρω υλικά ψιλοκομμένα αλλά βρασμένα λίγο, πλην τα μυρωδικά τα οποία βάζουμε ωμά, ώστε να τρώγονται. |
| 16. | Προσθέτουμε αν θέλουμε και διάφορους ξηρούς καρπούς και στο τέλος ρίχνουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά. |
| 17. | Τα ίδια μακαρόνια μπορούμε να τα κάνουμε και σαν σαλάτα, ρίχνοντας όλα τα υλικά ωμά και στο τέλος το ταχίνι. |