Υλικά

9 κιλά μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο400 γραμμ. μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο
4 κιλά σόγια κιμά1 νεροπότηρο σόγια κιμά
2 κιλά κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 κρασοπότηρο κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό καρότα σε κύβους1 κρασοπότηρο καρότα σε κύβους
3 κιλά λάδι και άλλο 1 για το σοτάρισμα1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι και άλλο 1 καφέ για το σοτάρισμα
2 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άλλον τόσο για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άλλον τόσο για το γαρνίρισμα
2 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένολίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόλίγο αλάτι ψιλό
3 νεροπότηρα σάλτσα πελτέ ή 9 κιλά φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες1 κουταλιά φαγητού σάλτσα πελτέ ή 2 ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες
1 κιλό κρασί λευκό½ φλυτζάνι καφέ κρασί λευκό

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογο σκεύος βράζουμε τα μακαρόνια, όχι τελείως, αλλά να κρατάνε καλά.
2.Στραγγίζουμε και σοτάρουμε με το λάδι.
3.Αφήνουμε τα μακαρόνια να περιμένουν.
4.Σε ανάλογη λεκάνη μουλιάζουμε τη σόγια σε καυτό αλατισμένο νερό, εμπλουτισμένο με μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας, για μία ώρα τουλάχιστον.
5.Μετά μία ώρα στραγγίζουμε και στείβουμε πολύ καλά τη σόγια, να φύγουν όλα τα υγρά και αφήνουμε και αυτήν να περιμένει.
6.Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σύμβραση.
7.Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα με το λάδι σε έναν νταβά.
8.Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα ή τον τοματοπολτό αδιάλυτο, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας μην κολλήσουν.
9.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά.
10.Όταν πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε τη σόγια και αφήνουμε να βράσουν λίγο, μέχρι να ενωθούντα υλικά.
11.Διορθώνουμε τη γεύση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
12.Σε ανάλογο ταψί μοιράζουμε τα μακαρόνια ισομερώς καθώς και τη σύμβραση.
13.Προσοχή να μην έχουν πολλά υγρά, αλλά πολύ λίγα για να μην λασπώσουν.
14.Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε για 30΄, σε μέτριο φούρνο.
15.Σερβίρονται ζεστά και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.
16.Συμβουλή:
17.Όταν έχουμε ντομάτα φρέσκια μπορούμε να την ρίξουμε στη σύμβραση μετά το σβήσιμο της φωτιάς, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή ανάμεσα στα μακαρόνια, προσδίδοντας φρεσκάδα.
18.Εάν θέλουμε μπορούμε να μην τα βάλουμε στον φούρνο αλλά να σερβίρουμε κατευθείαν στα πιάτα, ρίχνοντας τη σύμβραση πάνω από κάθε μερίδα, σαν κιμά.
19.Όταν η νηστεία το επιτρέπει μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα τυριά.