9 κιλά μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο400 γραμμ. μακαρόνια, οποιαδήποτε ποιότητα και νούμερο | |
4 κιλά σόγια κιμά1 νεροπότηρο σόγια κιμά | |
2 κιλά κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 κρασοπότηρο κρεμμύδια ψιλοκομμένα | |
1 κιλό καρότα σε κύβους1 κρασοπότηρο καρότα σε κύβους | |
3 κιλά λάδι και άλλο 1 για το σοτάρισμα1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι και άλλο 1 καφέ για το σοτάρισμα | |
2 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άλλον τόσο για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και άλλον τόσο για το γαρνίρισμα | |
2 κρασοπότηρο δυόσμο ψιλοκομμένολίγο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
½ κρασοπότηρο αλάτι ψιλόλίγο αλάτι ψιλό | |
3 νεροπότηρα σάλτσα πελτέ ή 9 κιλά φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες1 κουταλιά φαγητού σάλτσα πελτέ ή 2 ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες | |
1 κιλό κρασί λευκό½ φλυτζάνι καφέ κρασί λευκό |
1. | Σε ανάλογο σκεύος βράζουμε τα μακαρόνια, όχι τελείως, αλλά να κρατάνε καλά. |
2. | Στραγγίζουμε και σοτάρουμε με το λάδι. |
3. | Αφήνουμε τα μακαρόνια να περιμένουν. |
4. | Σε ανάλογη λεκάνη μουλιάζουμε τη σόγια σε καυτό αλατισμένο νερό, εμπλουτισμένο με μπαχαρικά της προτιμήσεώς μας, για μία ώρα τουλάχιστον. |
5. | Μετά μία ώρα στραγγίζουμε και στείβουμε πολύ καλά τη σόγια, να φύγουν όλα τα υγρά και αφήνουμε και αυτήν να περιμένει. |
6. | Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σύμβραση. |
7. | Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα με το λάδι σε έναν νταβά. |
8. | Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα ή τον τοματοπολτό αδιάλυτο, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας μην κολλήσουν. |
9. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. |
10. | Όταν πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε τη σόγια και αφήνουμε να βράσουν λίγο, μέχρι να ενωθούντα υλικά. |
11. | Διορθώνουμε τη γεύση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
12. | Σε ανάλογο ταψί μοιράζουμε τα μακαρόνια ισομερώς καθώς και τη σύμβραση. |
13. | Προσοχή να μην έχουν πολλά υγρά, αλλά πολύ λίγα για να μην λασπώσουν. |
14. | Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε για 30΄, σε μέτριο φούρνο. |
15. | Σερβίρονται ζεστά και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό. |
16. | Συμβουλή: |
17. | Όταν έχουμε ντομάτα φρέσκια μπορούμε να την ρίξουμε στη σύμβραση μετά το σβήσιμο της φωτιάς, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή ανάμεσα στα μακαρόνια, προσδίδοντας φρεσκάδα. |
18. | Εάν θέλουμε μπορούμε να μην τα βάλουμε στον φούρνο αλλά να σερβίρουμε κατευθείαν στα πιάτα, ρίχνοντας τη σύμβραση πάνω από κάθε μερίδα, σαν κιμά. |
19. | Όταν η νηστεία το επιτρέπει μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα τυριά. |