10 κιλά μακαρόνια σπαγγέτι½ κιλό, μακαρόνια σπαγγέτι | |
3 κιλά κρεμμύδι, πολτοποιημένο1 κρασοπότηρο κρεμμύδι, πολτοποιημένο | |
30 πιπεριές διάφορες πολτοποιημένες3 πιπεριές διάφορες πολτοποιημένες | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο3 δόντια σκόρδο πολτοποιημένο | |
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
500 γραμμ. τοματοπολτό ή 7 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες1 κουταλιά φαγητού τοματοπολτό ή 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες, πολτοποιημένες | |
3 νεροπότηρα μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά) | |
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)λίγο μπούκοβο (προαιρετικά) | |
λίγη ρίγανηλίγη ρίγανη | |
2 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο (προαιρετικά)200 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο (προαιρετικά) |
1. | Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε έναν νταβά. |
2. | Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό -αδιάλυτο-, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας να μην κολλήσουν. |
3. | Όταν ενωθούν τα υλικά και πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε περίπου 20 κιλά νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά. |
4. | Ρίχνουμε τα μακαρόνια και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. |
5. | Τα μακαρόνια πρέπει να σκεπάζονται από το νερό που υπάρχει στον νταβά. |
6. | Αν χρειασθεί προσθέτουμε νερό. |
7. | Μετά από 10´-15´ λεπτά θα έχουν βράσει. |
8. | Δοκιμάζουμε το αλάτι, διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
9. | Όταν η νηστεία το επιτρέπει, εκτός φωτιάς ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Τα μακαρόνια όπως όλα τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βράζουν τελείως και όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά να έχουν λίγα υγρά, να μην είναι στεγνά. |
12. | Διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτα έτσι. |