Υλικά

10 κιλά μακαρόνια σπαγγέτι½ κιλό, μακαρόνια σπαγγέτι
3 κιλά κρεμμύδι, πολτοποιημένο1 κρασοπότηρο κρεμμύδι, πολτοποιημένο
30 πιπεριές διάφορες πολτοποιημένες3 πιπεριές διάφορες πολτοποιημένες
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο3 δόντια σκόρδο πολτοποιημένο
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
500 γραμμ. τοματοπολτό ή 7 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες1 κουταλιά φαγητού τοματοπολτό ή 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες, πολτοποιημένες
3 νεροπότηρα μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
λίγη ρίγανηλίγη ρίγανη
2 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο (προαιρετικά)200 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε έναν νταβά.
2.Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό -αδιάλυτο-, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας να μην κολλήσουν.
3.Όταν ενωθούν τα υλικά και πάρουν μερικές βράσεις, προσθέτουμε περίπου 20 κιλά νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά.
4.Ρίχνουμε τα μακαρόνια και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
5.Τα μακαρόνια πρέπει να σκεπάζονται από το νερό που υπάρχει στον νταβά.
6.Αν χρειασθεί προσθέτουμε νερό.
7.Μετά από 10´-15´ λεπτά θα έχουν βράσει.
8.Δοκιμάζουμε το αλάτι, διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
9.Όταν η νηστεία το επιτρέπει, εκτός φωτιάς ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα.
10.Συμβουλή:
11.Τα μακαρόνια όπως όλα τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βράζουν τελείως και όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά να έχουν λίγα υγρά, να μην είναι στεγνά.
12.Διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτα έτσι.