Υλικά

18 κιλά βακαλάο παστό καταψυγμένο ή ξηρόν ξαλμυρισμένο1 ½ κιλό βακαλάο παστό καταψυγμένο ή ξηρόν ξαλμυρισμένο
7 κιλά πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες10 πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες
2 κιλά ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στεγνό (ψίχα)½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στεγνό (ψίχα)
1 νεροπότηρο γάλα για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό)λίγο γάλα για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό)
700 γραμμ. λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
5 κιλά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ κρασοπότηρο σκόρδα ψιλοκομμένα4 δόντια σκόρδα, ψιλοκομμένα
2 νεροπότηρα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, (το 1 για το γαρνίρισμα)λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, (και λίγο για το γαρνίρισμα)
40 αυγά3 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικαλίγη καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές φαγητού κοφτές αλάτιαλάτι
Αλεύρι για το τηγάνισμα.αλεύρι για το τηγάνισμα
Λάδι για το τηγάνισμα.λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1.Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα και το τρίβουμε.
2.Βράζουμε τον βακαλάο.
3.Ξεκοκαλίζουμε τον βακαλάο μόλις κρυώσει και τον τρίβουμε μικρά κομματάκια.
4.Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατώνουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια σφιχτή μάζα.
5.Διορθώνουμε την πήξη και γεύση του υλικού, αν χρειάζεται, με λίγο φρυγανιά ή αλεύρι (αν είναι ρευστή).
6.Βάζουμε στο ψυγείο το υλικό να σφίξει, για μία ώρα.
7.Πλάθουμε τις κροκέτες σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού.
8.Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν και εσωτερικά.
9.Αναλογούν από 7 κροκέτες στο κάθε άτομο.
10.Συμβουλή:
11.Μπορούμε να τις ψήσουμε και στον φούρνο για 40 λεπτά και σε 180 βαθμούς.
12.Στο σερβίρισμα γαρνίρομε με τον μαϊντανό ομοιόμορφα και αν θέλουμε και με λίγο γραβιέρα τριμμένη.
13.Τρώγονται ζεστές με κάποια σάλτσα και συνοδεία ρυζιούι, ζυμαρικών, πουρέ κλπ..
14.Όταν τις θέλουμε νηστήσιμες, δεν ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά.
15.Προσοχή να δημιουργηθείε μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο.
16.Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, μπορεί να ψηθούν στον φούρνο και όχι στο τηγάνι για να μην διαλύονται. Ακόμη, αν τηγανιστούν μετά το φούρνισμα πρέπει να είναι κρύοι και όχι ζεστοί.
17.Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν το φούρνισμα και το τηγάνισμα.