18 κιλά βακαλάο παστό καταψυγμένο ή ξηρόν ξαλμυρισμένο1 ½ κιλό βακαλάο παστό καταψυγμένο ή ξηρόν ξαλμυρισμένο | |
7 κιλά πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες10 πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες και λιωμένες | |
2 κιλά ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στεγνό (ψίχα)½ κιλό ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο και στεγνό (ψίχα) | |
1 νεροπότηρο γάλα για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό)λίγο γάλα για μούλιασμα του ψωμιού (προαιρετικό) | |
700 γραμμ. λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι | |
5 κιλά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα | |
½ κρασοπότηρο σκόρδα ψιλοκομμένα4 δόντια σκόρδα, ψιλοκομμένα | |
2 νεροπότηρα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο | |
2 νεροπότηρα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, (το 1 για το γαρνίρισμα)λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, (και λίγο για το γαρνίρισμα) | |
40 αυγά3 αυγά | |
1 κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικαλίγη καπνιστή πάπρικα | |
2 κουταλιές φαγητού κοφτές αλάτιαλάτι | |
Αλεύρι για το τηγάνισμα.αλεύρι για το τηγάνισμα | |
Λάδι για το τηγάνισμα.λάδι για το τηγάνισμα |
1. | Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα και το τρίβουμε. |
2. | Βράζουμε τον βακαλάο. |
3. | Ξεκοκαλίζουμε τον βακαλάο μόλις κρυώσει και τον τρίβουμε μικρά κομματάκια. |
4. | Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατώνουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια σφιχτή μάζα. |
5. | Διορθώνουμε την πήξη και γεύση του υλικού, αν χρειάζεται, με λίγο φρυγανιά ή αλεύρι (αν είναι ρευστή). |
6. | Βάζουμε στο ψυγείο το υλικό να σφίξει, για μία ώρα. |
7. | Πλάθουμε τις κροκέτες σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού. |
8. | Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν και εσωτερικά. |
9. | Αναλογούν από 7 κροκέτες στο κάθε άτομο. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Μπορούμε να τις ψήσουμε και στον φούρνο για 40 λεπτά και σε 180 βαθμούς. |
12. | Στο σερβίρισμα γαρνίρομε με τον μαϊντανό ομοιόμορφα και αν θέλουμε και με λίγο γραβιέρα τριμμένη. |
13. | Τρώγονται ζεστές με κάποια σάλτσα και συνοδεία ρυζιούι, ζυμαρικών, πουρέ κλπ.. |
14. | Όταν τις θέλουμε νηστήσιμες, δεν ρίχνουμε το γάλα και τα αυγά. |
15. | Προσοχή να δημιουργηθείε μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο. |
16. | Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, μπορεί να ψηθούν στον φούρνο και όχι στο τηγάνι για να μην διαλύονται. Ακόμη, αν τηγανιστούν μετά το φούρνισμα πρέπει να είναι κρύοι και όχι ζεστοί. |
17. | Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν το φούρνισμα και το τηγάνισμα. |