20 κιλά κουνουπίδι υγιές κομμένο μπουκίτσες, χωρίς τα σκληρά μέρή του1 ½ κιλό κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες, χωρίς τα σκληρά μέρή του | |
3 κιλά πατάτες κομμένες μπουκίτσες, προαιρετικά2 πατάτες κομμένες μπουκίτσες, προαιρετικά | |
2 κιλά καρότα κομμένα μπουκιές2 καρότα κομμένα μπουκιές | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγη πάπρικα καπνιστή | |
½ κουταλιά κανέλα σκόνηλίγη κανέλα σκόνη | |
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο, ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
½ κιλό μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα½ φλυτζάνι καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένή και στραγγισμένη από τα υγρά της, για το γαρνίρισμα1 φλυτζάνι τσαγιού ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της, για το γαρνίρισμα | |
½ κουταλάκι ξινόλίγο ξινό | |
1 κιλό χυμό λεμόνι1 κουταλιά φαγητού, χυμό λεμόνι |
1. | Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του. |
2. | Το κόβουμε σε μπουκετάκια και τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά σε αλατόνερο με ξύδι. |
3. | Σε ένα καζανάκι ή στον ατμό στον φούρνο, τα βράζουμε πολύ καλά μαζί με τις πατάτες και τα καρότα. |
4. | Τα στραγγίζουμε να φύγουν όλα τα περιττά νερά, ώστε να ΄ναι σχεδόν στεγνά. |
5. | Εν συνεχεία χτυπάμε λίγα-λίγα και ανακατεμένα (κουνουπίδια, πατάτες και καρότα) στο μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγα από τα υπόλοιπα υλικά (μπαχάρια, λάδι, σκόρδο, αλάτι, λεμόνι, ξινό, κλπ.) εκτός από την ντομάτα και τον μαϊντανό. |
6. | Όταν ολοκληρωθεί το χτύπημα, ανακατεύουμε το υλικό όλο μαζί σε μια λεκάνη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δημιουργηθεί η επιθυμητή πυκνότητα. |
7. | Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε από λίγη ντομάτα και μαϊντανό. |
8. | Συμβουλή: |
9. | Όλο το μυστικό είναι να κατορθώσουμε να πετύχουμε την πυκνότητα του πουρέ, ώστε να είναι η πρέπουσα σφιχτή και όχι ρευστή. |